Osam vrsta HPV-a uzrokuje gotovo sve slučajeve raka vrata maternice

lijepa zena

Znanstvenici su ustanovili osam vrsta virusa HPV-a koji su odgovorni za 90 posto slučajeva raka vrata maternice diljem svijeta.

Procjenjuje se da je oko 80 posto seksualno aktivnih ljudi zaraženo nekom vrstom ovog virusa.

Najpoznatije farmaceutske kuće proizvode cjepiva protiv određenih sojeva humanog papiloma virusa koji uzrokuju rak vrata maternice – drugu po redu malignu bolest žena u svijetu. Samo se ove godine očekuje 328.000 smrti zbog ove vrste raka, dok u Hrvatskoj od ove vrste karcinoma godišnje oboli preko 400 žena.

Zbog neredovitih pregleda više od 200 dama ne uspije na vrijeme izbjeći ili pobijediti ovu smrtonosnu bolest, što predstavlja poražavajući broj s obzirom da se većina slučajeva raka vrata maternice može spriječiti putem programa probira i cijepljenja.

Međunarodni je tim istraživača analizirao preko 10.5700 slučajeva invazivnog raka vrata maternice žena iz 38 zemalja koji su se prikupljali posljednjih 60 godina. Stručnjaci su ustanovili koji su tipovi HPV-a u najvećoj mjeri doprinijeli globalnoj pojavi ove bolesti.

Iako je uvriježeno mišljenje kako samo žene mogu oboljeti od HPV-a, i muškarci su izloženi prijetnjama ovog virusa.

Znanstvenici su identificirali osam vrsta virusa HPV-a koji su odgovorni za 90 posto slučajeva raka vrata maternice diljem svijeta: tipove 16, 18, 45, 33, 31, 52, 58 i 35 (padajućim redom po učestalosti).

Uz maligne promjene, mnogi tipovi HPV-a mogu uzrokovati i izrasline, tzv. kondilome koji najčešće rastu u grozdovima, unutar rodnice i oko anusa. Od 118 različitih vrsta HPV-a, oko 40 mogu zaraziti genitalni trakt, a 12 ih uzrokuje rak.

"Rezultati jasno podupiru buduće smjernice za probir raka vrata maternice i trijaža za specifični tip. uspostavljaju potencijal učinka na trenutačna cjepiva protiv HPV-a i prioriteti za buduće generacije vakcina", tvrdi  Cosette Wheeler sa Sveučilišta New Mexico u ime istraživačkog tima.

Studija je objavljena u stručnom časopisu Lancet.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!