Preventivno cijepljenje učenica protiv HPV-a

Cjepivo, cijepljenje

U sklopu Projekta odgovornog spolnog ponašanja mladih i cijepljenja protiv HPV-a održat će se besplatno cijepljenje u ambulantama školskih liječnika za učenice osmih razreda svih osnovnih škola u Zagrebu, javlja Radio Sljeme.

O besplatnom cijepljenju roditelji će biti informirani tijekom listopada na roditeljskim sastancima.

HPV je najčešća spolno prenosiva bolest koja pogađa i žene i muškarce.

Humani papiloma virus jedan od najrasprostranjenijih virusa od kojeg svakog drugog, trećeg dana umre jedna žena u Zagrebu, objasnio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar.

Procjenjuje se da je oko 80 posto seksualno aktivnih ljudi zaraženo nekom vrstom ovog virusa. Do sada su stručnjaci potvrdili postojanje više od stotinu tipova HPV-a, od kojih je većina bezopasna za zdravlje, međutim, postoje oblici koji su najčešći uzročnik raka vrata maternice, raka rodnice, stidnice, te debelog crijeva. Prenosi se s čovjeka na čovjeka, najčešće spolnim putem. Primjenom cjepiva može se spriječiti mogućnost premalignih promjena i karcinoma bez zabilježenih ozbiljnijih nuspojava.

jIako je uvriježeno mišljenje kako samo žene mogu oboljeti od HPV-a, i muškarci su izloženi prijetnjama ovog virusa. HPV se može prenijeti unatoč korištenju prezervativa kao zaštite kod muškaraca, a kondilomi se obično javljaju oko korijena penisa.

Vrlo je važno da se cjepivo primi u mlađoj životnoj dobi stoga se u našem gradu provodi za učenice osmih razreda. Iz Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje najavljuju da će cijepljenje protiv HPV-a uskoro ući u program obaveznog cijepljenja i na državnoj razini.

Znate li kako se zaštititi od HPV infekcije? Odgovor saznajte ovdje.

 

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!