Prosječna Hrvatica je imala 3,5 partnera do 35. godine

kontracepcijske pilule, kontracepcija

Hrvatice nemaju problema sa svojom seksualnošću i puno su bolje informirane o kontracepciji, pokazali su rezultati istraživanja seksualnih navika i stavova spram kontracepciji u povodu obilježavanja 50 godina kontracepcijske pilule.

Ususret proslavi 50. godišnjice od stavljanja na tržište kontracepcijske tablete, pilula je dobila mnoga značajna priznanja: ugledni britanski časopis „Chemist+Druggis“ kontracepcijsku pilulu proglasio je najvećim farmaceutskim izumom u posljednjih 150 godina, gdje je ona pobijedila u vrlo snažnoj konkurenciji izuma poput penicilina.

              prof.dr.sc. Aleksandar Štulhofer

„Premda pilula svakako nije stvorila kulturu suvremenog individualizma, prinos je hormonalne kontracepcije njezinom razvoju neosporan i nezaobilazan. Hormonalna je kontracepcija generacijama mladih ženama omogućila osvajanje prostora slobode i obodrila istraživanje vlastite seksualnosti. Omogućujući im kontrolu nad reproduktivnim organima, nova je kontracepcija otvorila prostor ženskoj neovisnosti“, rekao je prof.dr.sc. Aleksandar Štulhofer, dodajući kako je izum kontracepcijske pilule po prvi put u povijesti omogućio sigurno i potpuno razdvajanje seksualnosti kao užitka od seksualnosti kao čina prokreacije.

Čak 83 posto Hrvatica svoju seksualnost doživljava izrazito pozitivno, a glavni izvor informiranja o kontracepciji je njihov ginekolog, dok su ranije to bile prijateljice i časopisi, pokazalo je istraživanje nad 1.000 Hrvatica starih između 18 i 435 godina, koje je za Bayer Schering Pharmu provela agencija Ipsos Puls. 

Anketa je pokazala kako je čak 78 posto žena zadovoljno svojim seksualnim životom, dok istovremeno 35 posto njih ne koristi nikakvu kontracepcijsku metodu. Što se tiče kontracepcijskih metoda Hrvatice trenutno koriste kondome (30 posto), kontracepcijske pilule (16 posto) i prekinuti snošaj (12 posto).

          doc.dr.sc. Dinka Pavičić-Baldani

Prvi seksualni odnos Hrvatice će imati s prosječno 18 godina, a do sada su prosječno imale 3,5 partnera i sedam spolnih odnosa u posljednjih mjesec dana. Čak 11 posto žena odgovorilo je da je imalo spontani, a šest posto namjerni prekid trudnoće.

„Možemo primijetiti da su mnogi mitovi raspršeni poglavito oni koji se tiču utjecaja hormonskih kontraceptiva na tjelesnu težinu i kasniju plodnost. No, žene još uvijek smatraju da je nakon dužeg uzimanja kontracepcijskih tableta potrebno učiniti stanku u korištenju što je medicinski neopravdano, jer se upravo u tom periodu pauze najviše događaju neplanirane trudnoće. Također, veliki broj žena ne zna za najveću prednost kontracepcijskih tableta a to je smanjenje učestalosti karcinoma jajnika i sluznice maternice“, rekla je doc.dr.sc. Dinka Paviči –Baldani.

Dodala je kako 2006. godine velika većina žena nije znala niti jednu dodatnu prednost kontracepcijskih tableta, dok je danas veliki broj upućen u dobrobiti glede regulacije ciklusa, smanjivanja predmenstrualnih tegoba i pozitivnog učinka na akne.

„Pravilnom edukacijom kako žena tako i liječnika moguće je izabrati najkvalitetniju kontracepciju za svaku pojedinu osobu i na taj način smanjiti broj neželjenih trudnoća, te omogućiti rađanje zdravog i željenog djeteta sto je i temeljni cilj planiranja obitelji“, zaključila je doc.dr.sc. Dinka Pavičić–Baldani.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!