Put do plodnosti: manje stresa, više seksa!

par, beba, dijete, krevet, brak

Prestanite paničariti, uklonite stres i pritiske iz svog života - tek tada možete dočekati bebu, tvrdi Zita West, poznata savjetnica za začeće.

"Najpoznatija britanska babica" Zita West objavila je knjigu " Zita West's Guide to Fertility and Assisted Conception" u kojoj savjetuje parove koji nisu imali sreće u području začeća bebe. Njen je pristup trudnoći i porodu multidisciplinski jer objedinjuje zdravstvene savjete, terapiju i savjetovanje. Za potrebe svoje knjige, intervjuirala je vrhunske stručnjake ginekologije i porodiljstva. Njene klijentice su poznate zvijezde, a popis uključuje holivudske glumice Kate Winslet i Cate Blanchett, pa čak i članove britanske kraljevske obitelji.

Prema statistikama, svaki šesti par ne može začeti dijete, a glavni zajednički nazivnik je stres! Čak 23 posto slučajeva neplodnosti se ne može objasniti medicinski, međutim West vjeruje kako je za to odgovoran krivi pristup – u glavi.

Krivi pristup u glavi

"Morate ukloniti pritisak, a to nije lako za napraviti", West je izjavila za Telegraph. Prema njoj, prvi korak rješenja problema neplodnosti leži u povećanoj aktivnosti u spavaćoj sobi.

"Mnogi parovi se ne seksaju često. Najkorisnije bi bilo tri puta tjedno kroz ciklus. Također, ljudi počnu prerano paničariti. Nekima će trebati i godina dana kako bi začeli, a danas pritisak počne nakon nekoliko dana kada parovi pokušaju dobiti bebu", tvrdi West.

Obično se dogodi da parovima seks postane mehanički i osjećaju pritisak. Tada se javlja okrivljavanje partnera i uzajamno optuživanje. Žene se fiksiraju na svoj "plodni prozor" i postanu opsjednute plodnim danima, a pritisak je toliko jak da je gotovo neizdrživ.

West tvrdi kako ovo može utjecati na ženin ciklus i poremetiti izvedbu, pa tako i plodnost muškaraca. "Kada je pod stresom, razina testosterona muškarca padne, što može ostaviti trag na kvaliteti sjemena. Muški faktor doprinosi do 50 posto odgoda začeća", objasnila je Zita West.

Obično se tada parovi uspaniče i prerano obrate stručnjacima za umjetnu oplodnju. Kako bi povećali izglede začeća, West savjetuje sagledavanje "šire slike". Morate ukloniti sve negativne navike iz svoj stila života, tjelesnog i mentalnog zdravlja, pa čak i sukobe u odnosu s partnerom. tek kada razriješite sve ove probleme, smanjit ćete stres koji vas okružuje i ublažiti pritisak kako "morate začeti".

"Mnoge osobe koje mi se obrate su u 30-ima, premorene i pod stresom. Tek grade karijeru, sele se, žongliraju... Za povećanje izgleda začeća morate imati pravi mentalni sklop – opušteni i pozitivan. To je zahtjevno ako paničarite", zaključila je savjetnica za plodnost West.

Jednostavne promjene koje u svakom slučaju pridonose zdravlju mogle bi vam biti od velike pomoći: prestanite pušiti, pripazite na težinu, probajte terapiju opuštanja i meditiranja. Tak kada uklonite paniku, stres i pritisak možete svoje tijelo i um pripremiti za bebu.

Kako možete pospiješiti mušku plodnost?

Povećajte plodnost prirodnim putem

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!