Seks u trudnoći: opreza i nježnosti nikad dosta!

Trudnica, par

Ako ste trudni, nema nikakvog razloga da ne uživate u punom seksualnom odnosu sve do poroda. Štoviše, možda otkrijete da je seks u trudnoći bolji no ikad!

Tijekom trudnoće brojni parovi prorijede spolne odnose, no neki vode ljubav čak i češće, uživajući u seksu više no ikad ranije. Žensko tijelo, naime, u to vrijeme burnije reagira na seksualno uzbuđenje: svi su podražaji i osjeti pojačani zbog visoke razine spolnih hormona. Ni nakon poroda, spolni odnos nije zabranjen, pod uvjetom da nije bolan i da ga želite.

kRazvija li se trudnoća normalno, nema nikakvih razloga da par ne uživa u punom seksualnom odnosu sve do poroda. Ponekad žena u trudnoći po prvi put doživi orgazam ili čak više njih.

Zbog visoke razine spolnih hormona u krvi, želja za seksom je jača, spolni organi osjetljiviji, a seksualno uzbuđenje brže i snažnije. Dojke mogu biti posebno osjetljive, pa bi partner trebao biti nježan i pažljiv. Kako dijete raste i zauzima više prostora u trbuhu i zdjelici, partneri će, najčešće spontano, mijenjati način vođenja ljubavi i položaje.

Govori se da spolni odnos može izazvati infekciju prije poroda, koja bi mogla zahvatiti i dijete, no grlo maternice potpuno je zatvoreno čepom od sluzi, pa je spolni odnos siguran, pod uvjetom da oba partnera paze na higijenu. Istina, snažna seksualna aktivnost može izazvati nadraženost i osjećaj neugode. No, vodite li ljubav samo sa svojim partnerom i samo kad to želite, pod uvjetom da nije pretjerano grub, seks se u normalnoj trudnoći preporučuje.

Neke se žene boje da bi tijekom odnosa mogle prignječiti dijete. No, to je nemoguće, jer dijete pliva u plodnoj vodi koja ga štiti od svih udaraca i nagnječenja. Ipak, u slučaju iznenadnog krvarenja, odmah se javite liječniku. Možda nije ništa ozbiljno, ali liječnik mora isključiti mogućnost odvajanja posteljice ili opasnost od pobačaja.

kA ako ste već imali pobačaj, najprije se posavjetujte s liječnikom. Možda će vam savjetovati da se suzdržavate od spolnih odnosa u prvim mjesecima trudnoće.

Kako trudnoća napreduje, možda otkrijete da morate mijenjati seksualne navike. Na primjer, možda vas to navede da potražite zadovoljstvo u novim položajima i drugim oblicima spolne aktivnosti, poput obostrane masturbacije ili oralnog seksa.

Usredotočite se na ljubav, više nego na vođenje ljubavi, a ako vi ili vaš partner ne osjećate želju za seksom, potražite radost u bliskosti i druženju s voljenom osobom.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!