Seksualno zadovoljne žene su zdravije

zena-seks-zadovoljstvo-kauc

Studija je obuhvatila 295 žena pred menopauzu i poslije menopauze koje su seksualno aktivne više od dva puta tjedno.

One koje su same za sebe rekla da su seksualno zadovoljne također su osjećale opće blagostanje i veću vitalnost nego seksualno nezadovoljne žene.

Istraživanje objavljeno u The Journal of Sexual Medicine također je otkrilo pozitivne asocijacije između godina i blagostanja.

Nezadovoljstvo u krevetuNajčešći problemi u spavaćoj sobi odnose se na libido i zainteresiranost, užitak i zadovoljstvo. Za većinu žena, ovi su čimbenici dio ukupnog seksualnog iskustva i međusobno su povezani.

Za razliku od terapija muške erektilne disfunkcije, prednosti liječenja žena radi seksualne disfunkcije ne mogu se lako mjeriti učestalošću seksualnih odnosa, budući da su žene često seksualno aktivne iako osjećaju veliko seksualno nezadovoljstvo.

Australski su stručnjaci konzultirali žene između 20. i 65. godine kako bi ustanovili postoji li povezanost između seksualnog zadovoljstva i blagostanja. Obuhvaćen je podjednak broj žena koje još nisu prošle kroz menopauzu i onih koje su dočekale tu "veliku promjenu".

Žene koje su se izjasnile kao seksualno nezadovoljne osjećale su niži stupanj blagostanja i vitalnosti. Ovi rezultati naglašavaju važnost adresiranja problema seksualnog nezadovoljstva, koji je bitni dio općeg zdravlja žena. Najčešće, one se srame razgovarati sa svojim liječnikom o toj tabu temi koja ih muči.

"Činjenica da su žene koje su same za sebe rekle da su nezadovoljne nastavile sa istom seksualnom aktivnošću predstavlja ustaljeno ponašanje i očekivanja partnera", tvrdi profesorica Susan Davis koja je vodila studiju.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!