Spolne bolesti ne zaobilaze sredovječne osobe

Kondom, zastita

Mnoge osobe zaboravljaju na korištenje kondoma. Drugi o njima nisu morali razmišljati desetljećima, a kamoli ući u trgovinu u kupiti ih.

Gotovo 13.000 sredovječnih muškaraca i žena iz Velike Britanije bolovalo od neke spolno prenosive bolesti prošle godine, pokazali su podaci koje je analizirala Udruga za planiranje obitelji. Poražavajuće su se brojke udvostručile u odnosu na 2000. godinu.

Više je muškaraca starijih od 45 godina dobilo genitalni herpes nego tinejdžera, dok je čak 5000 sredovječnih osoba više nego tinejdžera zadobilo genitalne bradavice u 2009. godini. Ukupni broj slučajeva klamidije također je znatno porastao za 95 posto u posljednjih devet godina, tvrde stručnjaci ove britanske dobrotvorne organizacije.

Oni porast infekcija pripisuju većem broju osoba koje su prekinule duge veze, okrenule se pronalaženju novih partnera "na mreži" ili romansama preko praznika, a previše je oni koji "očigledno nemaju pojma o potrebi za sigurnim seksom i važnosti kondoma".

Nimalo ne pomaže što su sredovječne osobe previše posramljene zatražiti pomoć liječnika zbog spolno prenosivih bolesti, tvrdi Julie Bentley, izvršna direktorica Udruge.

"Postoji vrlo malo informacija i usluga o seksualnom zdravlju ove dobne skupine, a trenutne kampanje, koliko god one bile dobre, rezervirane su za mlade. Seks je nešto vrlo osobno, svima nam je teško razgovarati o tome, a to može biti posebno istinito za starije generacije", upozorila je Bentley.

"Mnoge osobe zaboravljaju na korištenje kondoma. Drugi o njima nisu morali razmišljati desetljećima, a kamoli ući u trgovinu u kupiti ih. Brige o privatnosti ih sprječavaju od odlazaka z klinike koje su više okrenute prema mladim osobama", zaključila je Bentley.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!