Statini umanjuju seksualnu želju

par, tuga, depresija, brak, problemi

Terapija statinima, koja se propisuje kod povišenog kolesterola, također snizuje razinu hormona testosterona, pokazalo je talijansko istraživanje.

Istraživači Sveučilišta u Firenci pregledali su gotovo 3.500 muškaraca s erektilnom disfunkcijom i ustanovili kako je terapija statinima povezana s dvostruko većim rizikom pojave hipogonadizma, stanja u kojem muškarci ne stvaraju dovoljne količine hormona testosterona.

Dok su prethodne studije donijele kontradiktorne rezultate o mogućoj povezanosti između uzimanja lijekova za povišeni kolesterol i pada u razini testosterona, većina je uključivala ograničen broj pacijenata, a rijetko koje je istraživanje analiziralo podatke više od 50 ispitanika, tvrdi Giovanni Corona, voditelj istraživanja.

"Naša studija je prva koja je pokazala negativnu vezu između terapije statinima i razine testosterona u velikoj seriji pacijenata koje muči seksualna disfunkcija", nadodao je.

Coronin je tim pregledao skoro 3.500 muškaraca u prosjeku starih 51 godinu, koji su se obratili liječnicima zbog seksualne nemoći. Od ukupnog broja, 244 ispitanika (sedam posto) je liječeno statinima za visoki kolesterol. Stručnjaci su im izmjerili razinu testosterona i ustanovili kako su ovi ispitanici dvostruko skloniji nižoj razini testosterona.

Istraživači ističu kako su ustanovili poveznicu između statina i razine testosterona, a ne uzrok i posljedicu, međutim, nisu sigurni zašto je došlo do smanjenja razine testosterona.

"Jedna od mogućnosti je da niska razina testosterona i potreba za liječenjem statinima dijele neki zajednički uzročnik", smatra voditelj istraživanja Corona, dok drugi stručnjaci smatraju kako statini poremete povratnu vezu s hipofizom i testisima, koja bi im "naredila" stvaranje testosterona.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!