Supruga zarađuje više? Muškarcima prijeti impotencija!

muskarac-krevet-depresija-impotencija-erektilna-disfunkcija1

Tradicionalno shvaćanje uloga u kućanstvu izvor je neslaganja i svađa u mnogim domovima, a osim nesklada u bračnim odnosima može se i odraziti u spavaćoj sobi.

Naime, istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Personality and Psychosocial Bulletin pokazalo je kako su muškarci koji zarađuju manje od svojih supruga skloniji razvijanju erektilne disfunkcije.

"Kada žene zarađuju više od muškaraca, to propituje tradicionalne društvene norme muškarca kao onih koji privređuju za obitelj, a ženskog prihoda kao dopune. Prethodne su studije pokazale kako muškarci koji zarađuju manje od svojih žena više pate od depresije. Kada žene zarađuju više, rezultat je narušena bračna harmonija. Takva kućanstva imaju višu stopu nasilja", objasnili su autori istraživanja.

Oni su analizirali podatke 200.000 danskih parova i ustanovili kako muškarci koji zarađuju manje od svojih supruga u većoj mjeri uzimaju lijekove za impotenciju. S druge strane, žene koje su više zarađivale od svojih muževa u većoj su mjeri uzimale lijekove za tjeskobu i nesanicu.

"Erektilne smetnje (ili erektilna disfunkcija, odnosno raniji naziv impotencija) predstavljaju nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije do završetka seksualne aktivnosti. Drugim riječima, muškarac ili uopće ne može postići erekciju, unatoč stimulaciji ili postigne erekciju, ali u tijeku seksualnog odnosa (najčešće pri pokušaju penetracije) dolazi do gubitka erekcije ili do oslabljenja erekcije, te muškarac i dalje ima povećan penis, ali on nije dovoljno tvrd da bi mogao penetrirati u ženu i imati zadovoljavajući seksualni odnos", objasnio je naš poznati seksualni terapeut i psihijatar dr. Martin Arbanas. Više pročitajte u njegovoj kolumni Erektilne smetnje.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!