Svaki peti homoseksualac zaražen je HIV-om

hiv, aids, sida, virus

Svaki pet biseksualac ili homoseksualac koji živi u jednom od 21 grada najjače pogođenih AIDS-om u Americi zaraženi su HIV-om, a gotovo polovica nije ni svjesna ove činjenice.

Podaci velikog istraživanja koje je u 21 gradu proveo američki Nacionalni centar za prevenciju HIV-a/AIDS-a, virusnog hepatitis, spolno prenosivih bolesti i tuberkuloze nisu nimalo optimistični.

"Broj novih zaraza HIV-om raste svake godine među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima, dok je u drugim skupinama stabilan ili u padu. Trenutno, homoseksualni odnosi su doveli do polovice milijuna osoba koje žive s HIV-om u SAD-u", tvrdi dr. Kevin Fenton, direktor centra.

Homoseksualni ili biseksualni Afroamerikanci mlađi od 30 godina najčešće su osobe koje nisu svjesne svoje zaraze.

Kako bi došli do ovih brojki, istraživači Nacionalnog centra su posjetili kafiće, klubove i slična mjesta na kojima izlazi spomenuta populacija, te su razgovarali s preko 8000 homoseksualaca ili biseksualaca. Svi su testirani za virus humane imunodeficijencije.

Ustanovljeno je kako je 19 posto muškaraca bilo HIV pozitivno, od kojih je 28 posto bilo afroameričkog porijekla, 18 posto južnoameričkog, a 16 posto su bili bijelci.

Čak 44 posto ispitanika koji su bili pozitivni nije znalo kako su se zarazili ovim virusom, od kojih je 63 posto bilo mlađe od 29 godina.

Statistike pokazuju kako su HIV pozitivni muškarci koji su toga svjesni manje skloni prenošenju zaraze na druge seksualne partnere. Upravo zato mnoge organizacije ulažu napore u promoviranje testiranja za HIV u homoseksualnim zajednicama.

"Moramo se suočiti sa strahom. Mmogi muškarci izbjegavaju testiranje i ponovno testiranje jer se boje onoga što bi mogli saznati. Teško je kada saznate kako imate HIv, ali neznanje je gore i ugrožava vaš i tuđi život", zaključio je Fenton.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!