Svingeri skloniji spolnim bolestima od prostitutki

par-veza-prijatelji-zabava-drustvo-izlazak1

Znanstvenici koji proučavaju svingere - parove koji redovito razmjenjuju seksualne partnere i upuštaju se u grupni seks – tvrde kako je ova vrsta populacije sklonija spolno prenosivim infekcijama od prostitutki.

Rezultati nizozemskog istraživanja objavljenog u britanskom časopisu Medical Journal pokazuju da su stariji svingeri - osobe starije od 45 godina - osobito ranjiva skupina.

kStručnjaci procjenjuju kako diljem svijeta "svingaju" milijuni osoba. Stoga se znanstvenici pribojavaju da bi zaražena i neliječena skupina ljudi mogla djelovati poput prijenosnika na cijelu populaciju.

Kako bi otkrili jesu li svingeri zaista izloženiji spolno prenosivim bolestima od prostitutki, nizozemski su znanstvenici analizirali broj pacijenata koji su između 2007. i 2008. potražili medicinsku pomoć u tri klinike za spolne bolesti.

Tijekom ovog perioda, pomoć je zatražilo čak 9.000 osoba. Svaki deveti pacijent u dobi od 43. godine je prakticirao "svinganje".

Kad je riječ o konkretnim spolno prenosivim bolestima, klamidija i gonoreja su zabilježene kod 10 posto heteroseksualaca, 14 posto homoseksualaca, 5 posto prostitutki, i 10.4 posto svingera. Kod ženskih svingerica je zabilježena veća stopa infekcija nego muškaraca.

"Iako su homoseksualci, za razliku od svingera, izloženi većem riziku od spolno prenosivih bolesti, do osoba koje prakticiraju istospolni seks je lakše doprijeti. Svingeri su, s druge strane, iznimno stigmatizirani i teško priznaju svoju seksualnu orijentaciju pa je stoga i teže doprijeti do njih i upozoriti ih na moguće opasnosti", izjavila je dr. Anne-Marie Niekamp sa Sveučilišta iz Maastrichta.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!