Tableta za 'dan poslije' napokon stigla u Hrvatsku!

Tableta, doktor

Prema podacima registra Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 2008. godine je u našoj zemlji obavljen 4.497 legalno inducirani prekid trudnoće. Poznati zagrebački ginekolog dr. Zlatko Topalović tvrdi kako s ovim podacima ne možemo biti zadovoljni jer je pobačaj, za dobar dio parova i dalje kontracepcijska metoda. No, stručnjaci vjeruju kako će se dolaskom tablete za "dan poslije" na domaće tržište broj pobačaja značajno smanjiti.

Koliki broj trudnoća u Hrvatskoj završi pobačajem?

k                        dr. Zlatko Topalović

Nažalost, oko 10 posto svih trudnoća završi pobačajem, što govori u prilog činjeni da veliki broj parova ne koristi sigurno kontracepcijsko sredstvo i da je pobačaj za dobar dio ovih parova i dalje kontracepcijska metoda. Najveći broj pobačaja je učinjen kod žena starosne dobi od 20 do 39 godina ali je, nažalost pobačaj učinjen i kod 358 mladih žena ispod 19 godina, što je 8 posto ukupnog broja pobačaja. S druge strane, iako je broj pobačaja velik, pozitivna je činjenica da se ovaj broj iz godine u godinu smanjuje i da je 1990. godine broj pobačaja iznosio nešto manje od 40.000 i da se, s stalnim trendom smanjivanja prvi put 2005. spustio na brojku ispod 5.000.

Koji su, po Vama, razlozi smanjivanja broja pobačaja?

Trend smanjivanja broja pobačaja je rezultat bolje educiranosti o kontracepciji, o mogućim štetnim posljedicama pobačaja, u tom smislu pozitivnog učinka medija i promijenjenog stava cjelokupnog društva. Pobačaj se definitivno ne smije koristiti kao kontracepcijska metoda i žena i par, u svakom odnosu, moraju znati kako su zaštićeni od neplanirane trudnoće koja bi eventualno završila pobačajem.

Istraživanja pokazuju kako 35 posto Hrvatica ne koristi nikakvu kontracepcijsku metodu – kako ocjenjujete ovaj podatak?

Nažalost, to je vrlo visoki postotak i upravo se iz tog broja regrutiraju žene koje završe na legalno induciranom pobačaju. Imati nezaštićeni odnos u plodne dane žene, ukoliko par nije spreman prihvatiti trudnoću, spada u neodgovorno spolno ponašanje koje korijene ima u nedovoljnoj educiranosti ili pogrešnoj educiranosti o npr. štetnosti hormonske kontracepcije.

Kolika je važnost hormonske kontracepcije?

kHormonska kontracepcija, čije se djelovanje zasniva na sprječavanju ovulacije predstavlja najsigurniju kontracepcijsku metodu. Iz raznih razloga, zbog pogrešne informiranosti, predrasuda, straha i sl. ovaj oblik kontracepcije u Republici Hrvatskoj koristi oko 5-6 posto žena i stav je ginekologa da se broj žena koje koriste hormonsku kontracepciju treba povećati i da je to najučinkovitiji način borbe za dalje snižavanje broja pobačaja. Žena koja uzima hormonsku kontracepciju mora biti pregledana kod svog ginekologa, laboratorijski obrađena kako bi se isključile kontraindikacije.

Pored hormonske kontracepcije par se može štititi kondomom, koji pored kontracepcijske pruža i zaštitu od spolno prenosivih infekcija pa se preporučuje koristiti ga uvijek u odnosu s nedovoljno poznatim partnerom, na početku veze, a pogotovo ako partner ima neku od spolno prenosivih infekcija. Žene koje su rađale mogu, u dogovoru s ginekologom ugraditi intrauterini uložak, "spiralu". Od ostalih kontracepcijskih metoda parovi često koriste prekinuti odnos te prirodne metode koje se danas uglavnom zasnivaju na promatranju plodne sluzi (Bilingsova metoda) ili, mjerenjem bazalne temperature, određivanja plodnog razdoblja u ciklusu.

Svaka od ovih metoda, u određenim situacijama može biti nedovoljno sigurna. Kod žena koje uzimaju kontracepcijske tablete desi se da žena preskoči, odnosno zaboravi uzeti 1, 2 ili više tableta, što znatno smanjuje zaštitu. Ukoliko žena koja uzima kontracepcijske tablete, iz nekih razloga povraća, ili ima proljev u vremenu kad je uzela tabletu, tableta se neće resorbirati te se kontracepcijski učinak smanjuje. Neki lijekovi, prvenstveno antibiotici, smanjuju učinkovitost kontracepcijskih tableta. Kondom kao kontracepcijsko sredstvo treba se koristiti tijekom svakog odnosa i tijekom cijelog odnosa. Ponekad se dešava da par ima odnos bez kondoma jer žena smatra da je u "sigurnim danima" ili im jednostavno kondom u tom momentu nije dostupan. I, nažalost ponekad se desi da kondom pukne tijekom odnosa. Kod parova koji kao zaštitu prakticiraju prekinuti odnos desi se da je muškarac iza odnosa nedovoljno siguran je li odnos prekinut na vrijeme. Ukoliko par prakticira prekinuti odnos greška je istu večer imati drugi odnos ili taj drugi odnos treba biti zaštićen kondomom.

Što učiniti ukoliko primijenjeni način kontracepcije "zakaže"?  

kU svim ovim situacijama, ukoliko je par siguran da eventualnu trudnoću nije spreman prihvatiti, žena bi trebala uzeti hitnu ili postkoitalnu kontracepciju čime se znatno smanjuje šansa da dođe do trudnoće i eventualnog pobačaja. Pakiranje za hitnu kontracepciju sadrži obično samo 1 tabletu s hormonom levonorgestrel. Hitna kontracepcija se mora uzeti što ranije, a najkasnije unutar 72 sata od nezaštićenog odnosa.

Kolika je djelotvornost tablete za "dan poslije"?

Postkoitalna kontracepcija pruža cca 85 postotnu zaštitu od trudnoće.

U kojim se slučajevima preporučuje uzimanje hitne kontracepcije?

Treba naglasiti da se hitna kontracepcija nikako ne smije koristiti kao redovita kontracepcijska metoda nego samo u iznimnim slučajevima kada zakažu druge metode kontracepcije, odnosno u ranije navedenim slučajevima.

Zašto je hitna kontracepcija puno bolji izbor od tzv. tablete za pobačaj ili izazvanog prekida trudnoće obavljenog u bolnici?

Ova metoda je, u svakom slučaju prihvatljivija od pobačaja a i od, u našoj i mnogim drugim zemljama zabranjene, abortivne tablete koja sadrži mifeproston (RU-486) koji ima antiprogestoronski učinak i uzrokuje medikamentozni pobačaj s mogućim jakim krvarenjima i brojnim drugim komplikacijama.


Napomena: tableta za "dan poslije" izdaje se isključivo po preporuci ginekologa i to putem liječničkog recepta! Njena se cijena kreće oko 200 kn. 

 

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!