Tijekom trudnoće veći je rizik prijenosa HIV-a sa žene na muškarca

trudnica, trudnoca

Muškarci koji su u vezi s HIV pozitivnim ženama pod dvostruko su većim rizikom od zaraze kada im je partnerica trudna, pokazalo je novo istraživanje.

Dvogodišnja studija, koja je provedena na području Botsvane, Kenije, Ruande, JUžne Afrike, Tanzanije, Ugande i Zambije, usredotočila se na više od 3,300 parova kod kojih je jedan partner bio HIV pozitivan.  

TrudnoćaDoktorica Nelly Mugo, sa sveučilišta Nairobi and Kenyatta National Hospital i njene kolege udružili su se sa stručnjacima sveučilišta Washington kako bi pronašli 1,085 parova kod kojih je muškarac HIV pozitivan i 2,236 parova kod kojih je partnerica bila zaražena.

Tijekom trajanja studije zabilježene su 823 trudnoće. Autori studije ističu kako je trudnoća pojačala prijenos HIV-a u oba smjera, i s muškarca na ženu i sa žene na muškarca.  

Ipak, rizik zaraze kod žena bio je uvjetovan nizom faktora osim same trudnoće, uključujući seksualno ponašanje. Što se tiče muškaraca, veza između trudnoće i rizika infekcije bila je puno jača i direktnija, ističe Mugo.

Faktori poput virusnog opterećenja i broja CD4 (vrsta bijelih krvnih stanica koje su indikatori jačine imunološkog sustava) zaražene partnerice nisu utjecali na rizik zaraze kod muškarca. Niti obrezanost ili nezaštićen seks nisu imali utjecaj, pokazalo je istraživanje.  

Stručnjaci teoretiziraju kako je dvostruko veći rizik prijenosa HIV-a sa žene na muškarca tijekom trudnoće posljedica imunoloških i fizičkih promjena, još neidentificiranih, koje potiče trudnoća. Također ističu kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se došlo do pravog objašnjenja.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!