Traži se dečko za kontracepcijsko cjepivo

cjepivo

Škotski znanstvenici traže muškarce koji su voljni preuzeti kontracepciju u svoje ruke – doslovce! Kontracepcijsko cjepivo u pitanju navodno pruža bolju zaštitu od trudnoće nego prezervativi, a ne cijepe se žene, nego muškarci.

Istraživači traže 20 parova koji bi sudjelovali u studiji pod sponzorstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Cjepivo na koje se oslanjaju sadrži hormone testosteron i progesteron, a muškarci bi se vakcinirali svaka dva mjeseca.

Učinci kontracepcijskog cjepiva za muškarce, koje snižava broj spermija, u potpunosti su reverzibilni.

Prema planu, broj spermija bi drastično pao, a kada dosegne određenu nisku granicu, parovi bi koristili ove injekcije kao metodu kontracepcije godinu dana. Najvažnije je napomenuti kako su učinci cjepiva u potpunosti reverzibilni. Bar tako tvrde liječnici.

Znanstvenici se nadaju kako bi pozitivni rezultati ove studije mogli započeti novi trend na tržištu kontracepcije za muškarce. “Čak i ako nisu svi muškarci zainteresirani za cjepivo, sigurno će postojati tržište za takvu metodu”, izjavio je čelnik istraživanja Richard Anderson.

Škotsko testiranje samo je dio globalne studije koja će uključivati 400 parova iz deset zemalja diljem Europe, Azije, Južne Amerike i Australije. Odabranici moraju biti mlađi od 45 godina, dok je gornja starosna granica njihovih partnerica 37 godina.

Ako ste zainteresirani za škotsku rundu ispitivanja, javite se profesoru Richardu Andersonu na Sveučilište u Edinbourghu ili pripazite na obavijesti koje se objavljuju na stranicama Svjetske udravstvene organizacije (www.who.int).

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!