Turisti su riskantna populacija za klamidiju

backpackeri, turisti, putovanje

Backpackeri češće mijenjaju seksualne partnere, a rijetko koriste zaštitu.

Australski su stručnjaci pregledali 5.700 turista, popularno zvanih "backpackeri" (naš poznati mladi pustolov Davor Rostuhar opisuje backpackera kao osobu koja "studira i radi cijelu godinu, potom stavi ruksak na leđa i u mjesec dana obiđe svijet"). Nakon što su pratili njihove navike devet godina, istraživači su ustanovili kako bi trebali biti ciljna skupina za zdravstvene intervencije jer je zaraza klamidijom u velikoj mjeri prisutna u ovoj populaciji.

Utvrđeno je kako su backpackeri potencijalna populacija prenošenja infekcije na lokalno stanovništvo. Osim što češće mijenjaju seksualne partnere, spomenuti turisti su se u većoj mjeri odali ozbiljnoj konzumaciji alkohola u odnosu na druge osobe iste dobne skupine (između 18 i 30 godina).

"Međunarodni putnici su moguća populacija rizika za dobivanje ili prenošenje spolnih bolesti drugim putnicima ili lokalnom stanovništvu. Oni puno mijenjaju seksualne partnere, a u maloj mjeri koriste kondome, te tako stvaraju okoliš koji omogućuje zarazu spolno prenosivim bolestima", tvrde stručnjaci Centra za seksualno zdravlje u Sydneyju.

Istraživači su se koncentrirali na ovaj grad zato što je on domaćin 75 posto od 545.000 backpackera koji su stigli u Australiju 2006. godine. Upravo zato ova skupina treba biti prioritet promocije seksualnog zdravlja i imati pristup svim zdravstvenim uslugama, tvrde stručnjaci.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!