Ubijaju li lijekovi vaš libido?

Tablete, vitamini

Ako ste redoviti korisnik antidepresiva, kontracepcijskih tableta ili pak lijekova za alergiju i prehladu, vjerojatno ste primjetili njihov pogubni utjecaj na vaš libido.

Lijekovi protiv prehlade i alergije

Problem: Tablete sadrže antihistaminik koji može smanjiti vaginalno podmazivanje. To se događa jer aktivni sastojci koji isušuju sinuse isušuju tjelesnu sluznicu. Stoga se nemojte čuditi ako za vrijeme prehlade ili sezonske alergije ne budete "na vrijeme i s voljom" reagirali na seksi podražaje.

Rješenje: Suhoća je gadna stvar, međutim ni curenje iz nosa baš nije nešto seksi. Ako bez lijekova ne možete živjeti, smanjite dozu ili ih probajte piti u drugo doba dana. Ili jednostavno upotrijebite lubrikant. Puno lubrikanta.

Kontracepcijske pilule

PiluleProblem: Većina se stručnjaka slaže da pilule mogu uništiti seksualni žar. Ako ste pomislili kako se netko urotio protiv vas i vašeg libida – u krivu ste. Oralni kontraceptivi povisuju proizvodnju proteina koji može sniziti količinu testosterona u krvi, a time uzrokovati oslabljeni libido nekih žena.

Rješenje: Porazgovarajte sa svojim ginekologom. Možda će vam predložiti drugu vrstu kontracepcije. Razmislite o spirali ili fleksibilnom vaginalnom prstenu, koji se jednom mjesečno umeće u vaginu. On, poput pilula, ispušta hormone estrogen and progestin, ali u manjoj količini. Ili pak vježbajte i ojačajte libido.

Lijekovi za smirenje

Problem: Lijekovi za ublažavanje napetosti prave su ubojice seksualnog uzbuđenja i orgazma. Oni potiskuju vaš centralni živčani sustav, koji potom utječe na vaše tijelo i čineći ga manje osjetljivim na podražaje.

Rješenje: Razgovarajte s liječnikom o vremenskoj promjeni uzimanja lijeka. Nemojte ga piti u satima prije spolnog odnosa.

Antidepresivi

Problem: Antidepresivi poznati kao selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) mogu umanjiti seksualnu želju, usporiti seksualnu reakciju i onemogućiti orgazam kod žena. A kao da već niste dovoljno u depresiji!

Rješenje: Razgovarajte s liječnikom o promjeni terapije tj. o lijekovima koji će u manjoj mjeri utjecati na vaš libido. Ili napravite kratki odmor od antidepresiva – ali pod strogim liječničkim nadzorom! Kratkotrajni prestanak uzimanja antidepresiva nekim ženama omogućava odličan seks pa makar i na nekoliko dana i to bez posljedica po psihu.


K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!