UN: Žene zaslužuju veći pristup kontracepciji

Trudnoća, lijekovi

Alarmantni podaci UN-a tvrde da svake minute jedna žena umre zbog komplikacija prilikom poroda ili za vrijeme trudnoće.

Za vrijeme foruma Populacijskoj fonda UN-a (UNFPA) na temu seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Berlinu, stotine stručnjaka i humanitaraca negodovalo je zbog loše situacije zbrinjavanja trudnica diljem svijeta.

"Svijetu bi bile potrebno samo 16 milijardi eura godišnje da spriječi žene u namjeri provođenja neplaniranih trudnoća i da spriječi njihovu smrt pri porođaju", tvrdi Thoraya Ahmed Obaid, direktor UNFPA-e.

TrudnoćaPrema njemu, svjetska vojna industrija potroši toliko novca u samo deset dana. UNFPA financira kampanje koje zagovaraju kontracepciju s ciljem smanjenja broja žena koje umiru tijekom trudnoće ili poroda (500.000 žena), a cilj je foruma evaluirati napredak nakon zapamćene konferencije u Kairu 1994. godine, koja je bila svojevrsna prekretnica u tom području.

Po prvi put, na toj su se konferenciji stručnjaci dotakli populacijskih problema u odnosu na individualna prava žena, a ne demografsku kontrolu. Uspjeh koji je polučila uključio je sporazum prema kojem je 179 zemalja pristalo potrošiti 17 milijardi dolara na godinu na obiteljsko planiranje i zdravlje majki.

Obaid je zaključio da je došlo do napretka nakon Kaira, te da nije sve tako loše kao što se čini. Direktor UNFPA-e spomenuo je povećanje korištenja kontracepcije, iako joj 200 milijuna žena još uvijek nema pristup. Ova činjenica dovodi do 76 milijuna neželjenih poroda godišnje!

kontracepcijaS druge strane, problemi za UNFPA pojavili su se za vrijeme administracije bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha, koja je tvrdila da je UN-ova organizacija uključena u prisilne pobačaje i programe sterilizacije u Kini. Umjesto kontracepcije, Bijela je kuća tada promovirala apstinenciju kao glavni oblik kontracepcije, osobito u Africi.

UN je također sastavio Međunarodne smjernice seksualnog obrazovanja, konzultiravši se sa mnogim stručnjacima i procijenivši 87 studija. Prema tom dokumentu, kurikulum seksualnog obrazovanja treba oblikovati za djecu i tinejdžere po dobnim skupinama, počevši od pete godine do osamnaeste. Teme kojih se dotiče uključuju veze, reprodukciju, neravnopravnost spolova i razne vidove seksualnosti i seksualnog zdravlja. Unatoč činjenici što su smjernice sažete na 98 stranica, konzervativne su se skupine koncentrirale na šačicu crtica za koje smatraju da su neprimjerene i pretjerano eksplicitne za djecu, poput objašnjavanja masturbacije ili imenovanja genitalija.

Prema Međunarodnoj federaciji planiranog roditeljstva, svake se godine pojavi 111 milijuna novih slučajeva spolno prenosivih bolesti među djecom i mladima između 10. i 24. godine, a 4,4 milijuna djevojaka između 15. i 19. godine pobaci, najčešće u nesigurnim uvjetima. Prema UNAIDS-u, 45 posto novozaraženih osoba virusom HIV-a staro je između 15 godina i 24 godine.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!