Usporavanje imunološke reakcije poboljšava prijem HIV cjepiva?

hiv-stanice-virus3

Posebna klasa T stanica potencijalno ograničava učinkovitost cjepiva protiv HIV-a. Pokazala je to studija koju su proveli stručnjaci sveučilišta Pittsburgh, a objavljena je u časopisu PLoS ONE.

cjepivoStudija je jedna od prvih koja se bavi ulogom regulatornih T stanica u učinkovitosti terapeutskog HIV cjepiva. Stručnjaci se nadaju kako će, uz pomoć novih rezultata, napraviti cjepivo koje će biti još djelotvornije u borbi protiv ovog razornog virusa. 

Regulatorne T stanice (Treg) sprječavaju imunološki sustav da se okrene sam protiv sebe, jer koče imunološki odgovor. Bez učinka "kočenja", koje imaju Treg stanica, autoimuna bolest bi procvjetala. No što ako ove stanice koče imunološki odgovor prije nego cjepivo ima šansu potaknuti imunitet na djelovanje protiv HIV-a?  

Stručnjaci su na ovo pitanje odgovorili kliničkom studijom o djelovanju terapeutskog dendritičnog i stanično baziranog HIV cjepiva, koje su razvili kako bi aktivirao odgovor CD8, odnosno ubojitih T stanica.

Prvi puta objavljeni 2008. godine, rezultati su ukazivali na ograničen uspjeh cjepiva kod 17 pacijenata, uključenih u studiju. U svrhu nove studije, stručnjaci su ponovno uklonili Treg stanice iz uzoraka krvnih stanica pacijenata, te su ustanovili kako te stanice prikrivaju dvostruko jači imunološki odgovora na HIV, koji je potaknut cjepivom.

Krvna zrnca"Kada smo uklonili Treg iz krvnih stanica, imunološki odgovor na cjepivo bio je puno snažniji, te sada imamo uvid u to kako stvoriti učinkovitije cjepivo protiv HIV-a", rekao je  Charles R. Rinaldo, autor studije i predsjednik Odjela za infektivne bolesti i mikrobiologiju sveučilišta Pittsburg. "Treg stanice inače koče odgovor CD8 stanica jednom kada je infekcija pod kontrolom, no u ovom slučaju se čini kako potencijalno ograničava sposobnost cjepiva da ispuni svoju svrhu", zaključuje.

Naše je mišljenje kako HIV infekcija pokreće Treg stanice, koje zauzvrat koče specifični stanični odgovor CD8 na HIV1, zaključuju stručnjaci.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!