Znate li što je to HPV?

Zena, prijateljice

Prekriži rak vrata maternice
I naša se zemlja ovaj tjedan pridružila obilježavanju Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, u sklopu kojeg ćemo vas informirati o samom karcinomu, ali i o HPV-u, glavnom uzročniku ove bolesti.

Svake godine oko 60.000 žena razvije rak vrata maternice u Europi, dok 30.000 umre od tog raka. Najnoviji podaci pokazuju kako više od 225.000 žena žive s ovom bolešću (u fazi liječenja ili ne). U Hrvatskoj od ove vrste karcinoma godišnje oboli preko 400 žena, a zbog neredovitih pregleda više od 200 dama ne uspije na vrijeme izbjeći ili pobijediti ovu smrtonosnu bolest. Ove su brojke zaista poražavajuće jer se većina slučajeva raka vrata maternice može spriječiti putem programa probira i cijepljenja.

Rak vrata maternice nastaje kada su stanice vrata maternice zaražene jednim ili više visokorizičnih tipova HPV-a (humani papiloma virus) koji uzrokuju nastanak nepravilnih stanica, a one se polako razviju u rak.

Probirom se otkriva kod kojih žena postoje te nepravilne stanice dok su još u ranoj fazi kada ih se može lako ukloniti i spriječiti njihovo razvijanje u kancerogene stanice.

Humani papiloma virus (HPV) je najčešća spolno prenosiva bolest koja pogađa i žene i muškarce. Procjenjuje se da je oko 80 posto seksualno aktivnih ljudi zaraženo nekom vrstom ovog virusa. Do sada su stručnjaci potvrdili postojanje više od stotinu tipova HPV-a, od kojih je većina bezopasna za zdravlje, međutim, postoje oblici koji su najčešći uzročnik raka vrata maternice.

Tipovi 16, 18, 31 i 33 dokazano uzrokuju maligne promjene na vratu maternice, zbog čega su i najopasniji. Uz maligne promjene, ovi tipovi HPV-a mogu uzrokovati i izrasline, tzv. kondilome koji najčešće rastu u grozdovima, unutar rodnice i oko anusa.

Iako je uvriježeno mišljenje kako samo žene mogu oboljeti od HPV-a, i muškarci su izloženi prijetnjama ovog virusa. HPV se može prenijeti unatoč korištenju prezervativa kao zaštite kod muškaraca, a kondilomi se obično javljaju oko korijena penisa.

Kako bi se dokazalo postojanje HPV virusa, muškarcima se uzima bris mokraćne cijevi, a ženama se uzima bris vrata maternice i radi se posebna pretraga na prisutstvo HPV-a. Također, potrebno je i uraditi PAPA test koji pokazuje eventualne promjene u stanicama.

Cijeli tjedan informirat ćemo vas o načinima prevencije raka grlića maternice i načinima na koji i vi možete pridonijeti jasnijem glasu o ovoj bolesti.

"Posveti se sebi - Prekriži rak vrata maternice" - naziv je projekta kojeg su, u sklopu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice (24.-30. siječnja), pokrenule tvrtke dm - drogerie markt, GlaxoSmithKline, udruga Nacionalni odbor za promicanje prevencije raka vrata maternice, hrvatski član Europske udruge za prevenciju raka vrata maternice (ECCA - European Cervical Cancer Association) te Jadran Galenski Laboratorij.

K. Horvat

www.CervicalCancerPetition.eu

Ususret Europskom tjednu borbe protiv raka vrata maternice

 kkk

 Prati nas na Viber Public Chatu!