Dijabetes ne mora biti prepreka ostvarenju ciljeva i snova

novo nordisk, foto: Goran jakus/PIXSELL

"Mi smo tu da mijenjamo dijabetes, inspiriramo i motiviramo ljude. Slijedite svoje snove i nemojte odustati", rekao nam je Nenad Šimunko, triatlonac Tima Novo Nordisk.

Za odvoziti 900 kilometara biciklističke utrke potrebno je puno snage, odlučnosti i motivacije. No, ako još k tome bolujete od šećerne bolesti, ulog ja znatno veći. Da dijabetes ne mora biti prepreka ostvarivanju vrhunskih sportskih rezultata dokazali su prošlog tjedna biciklisti Tima Novo Nordisk – prvog profesionalnog biciklističkog tima u kojem svi članovi imaju šećernu bolest. Sudjelovali su u utrci Tour of Croatia koja se vozila u pet etapa duž hrvatske obale i unutrašnjosti, od Makarske, preko Zadra, Plitvica, Pule do Zagreba.

Tim Novo Nordisk

"U usporedbi s našom prethodnom utrkom, sada je bilo znatno teže. Zadnje smo vozili utrku po Južnoj Americi, ali razina biciklističkih utrka u Europi je puno viša. Sretan sam što smo je završili, imali smo dobru utrku. Može se reći da smo imali dobar tjedan, ispunili smo sve manje ciljeve koje smo si zacrtali i završili smo ovu utrku", rekao nam je Gerd de Keijzer, 21-godišnji Nizozemac, biciklist Tima Novo Nordisk.

Njegov je tim dio globalne inicijative “Mijenjamo dijabetes”, s ciljem osvještavanja problematike šećerne bolesti, ali i educiranja i osnaživanja oboljelih osoba. Ovo su prilikom članovi Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga organizirali mjerenje razine šećera u krvi navijača te na taj način pokušali naglasiti važnost prevencije dijabetesa, koja bi trebala biti zastupljenija.

Antonija Brlek, dopredsjednica HSDU-a

"Moto utrke, u svijetlu šećerne bolesti, glasi: 'Jedna utrka, dva cilja'. Naša poruka je da se sa šećernom bolešću možete baviti svim sportovima, čak i biciklizmom. Želja nam je potaknuti mlade da se počnu baviti nekom tjelesnom aktivnošću. Osobe oboljele od dijabetesa znaju da je fizička aktivnost preporučljiva, ali uvijek se treba posavjetovati s liječnikom. No, i samo šetnja ili laganiji sportovi su dobrodošli. Bitno je da je sve u suradnji s liječnikom", otkrila nam je Antonija Brlek, dopredsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Među gorljivijim navijačima utrke Tour of Croatia je bio i Nenad Šimunko, član triatlonskog Tima Novo Nordisk, prva osoba s dijabetesom na svijetu koja je završila trostruki Ironman:

"Želio bih čestitati organizatorima jer su postigli stvarno veliku stvar za Hrvatsku i biciklizam u našoj zemlji. Dečki iz Tima Novo Nordisk su rekli da im je bilo prekrasno voziti. Ovo je bila sjajna utrka", rekao nam je Šimunko te naglasio:

"Mi smo tu da mijenjamo dijabetes, inspiriramo i motiviramo ljude, da im kažemo kako šećerna bolest ne mora biti prepreka u ostvarenju snova, bez obzira što oni bili u vašem životu. Slijedite svoje snove i nemojte odustati".

Karmen Pužar
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

 Prati nas na Viber Public Chatu!