Bolji život nakon raka!

Par, stariji

Nakon izliječenja od raka, normalno je da se pacijenti žele vratiti u 'staru formu'. Početni oporavak prilika je da dugoročno poboljšate svoje zdravlje i uživate u lijepim godinama koje su pred vama.

Savjeti za bivše bolesnike, ne razlikuju se puno od savjeta koje svi trebamo slijediti. Recept za uspjeh glasi: vježba, zdrava i umjerena hrana, te apstinencija od alkohola i nikotina. Istraživanja potvrđuju da ovi jednostavni koraci čine čuda za kvalitetu življenja, te pomažu nakon kemoterapija i uzimanja lijekova.

Evo što i vi možete učiniti kako biste se nakon bolesti uspješno i potpuno oporavili:

Vježbajte!

Vježbanje vam pomaže da se osjećate dobro i ubrzava oporavak od bolesti. Svakodnevna aktivnost  povećava snagu i izdržljivost, jača imunološki sustav, smanjuje depresiju i tjeskobu, pridonosi lakšem snu te podiže raspoloženje i samopouzdanje. Uvođenje fizičke aktivnosti u dnevnu rutinu ne mora biti ništa naporno. Krenite malim koracima. Za početak pređite deset stepenica više, ili produžite šetnju parkom. I naravno, konzultirajte se sa svojim liječnikom.

stariji par kuhinjaJedite zdravo!

U prehranu uključite puno voća i povrća, kao i namirnice od cjelovitog zrna. Važno je ponovno ojačati organizam i imunološki sustav. Ako ste zbog bolesti dobili ili izgubili kilograme, probajte se vratiti na staru težinu. Porazgovarajte s liječnikom o tome koja je vaša idealna težina i kako ju postići. Oni pacijenti koji su tijekom liječenja smršavili trebaju hranu učiniti primamljviijom za jesti.

Normalno je da su vam određene namirnice odbojne, ali gubitak dodatnih kilograma nije nešto što si možete priuštiti. S druge strane, pacijenti koji su se tijekom bolesti udebljali, trebaju polagano skidati kile, te uz to kombinirati vježbanje. Bilo kakve stroge i brzinske dijete narušit će ionako krhko zdravlje.

Bye-bye pušenju i alkoholu!

Pušenje i alkohol mogu uzrokovati rak. Prestankom smanjujete rizik od ponovnog oboljenja i razvijanja drugih vrsta raka. Ako ste toliko ovisni o nikotinu, da ne možete prestati sami, potražite stručnu pomoć. Ukoliko i dalje pijete alkohol, preporučljiva doza je oko čašu dnevno za žene iznad 65 godina. Muškarci ne bi trebali popiti više od dvije čaše dnevno. Iako čašica vina navečer može koristiti organizmu i spriječiti srčane bolesti, alkohol također može dovesti i do nekih vrsta raka.

Možda mislite kako će vam trebati čitava vječnost da postignete ove ciljeve. Ne brinite, dovoljno je krenuti malim koracima. Polaganim uvođenjem zdravijih namirnica i kontinuiranim kretanjem, osiguravate se za čitav život.

M. Popović

 Prati nas na Viber Public Chatu!