Loš san može dovesti do Alzheimerove bolesti?

par-seks-umor-dosada-nesanica7

Loša kvaliteta sna češća je kod osoba koje boluju od Alzheimerove bolesti.

Zašto ne mogu zaspati?Svima je jasno kako je san prijeko potreban za mnoštvo procesa u našem tijelu te kako bismo bili dobrog zdravlja. Starije osobe koje ne spavaju dobro imaju veće šanse za nakupljanje plaka u određenim dijelovima mozga, što može upućivati na Alzheimerovu bolesti, pokazalo je najnovije istraživanje američkih stručnjaka.

Naime, postoji veza između sna i količine beta amiloida u mozgu, tvrde istraživači Fakulteta za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg. Nažalost, tek im predstoji saznati što je nastalo prvo: kokoš ili jaje, tj. je li loš san rezultat nakupljanja plaka ili je, pak, nekvalitetan san uzrok većoj količini plaka u mozgu, pa samim time i razvijanja Alzheimerove bolesti.

"Poznato je kako osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti imaju probleme sa spavanjem, no kako smo ovo pronašli u ljudi koji nemaju Alzheimerovu bolest dovelo nas je do razmišljanja da bi mogla postojati veza između problema sa spavanjem i razvijanja amiloidnog plaka i Alzheimerove bolesti. No, još ne znamo sigurno. Živimo u društvu koje je lišeno sna. Moguće je da promjena navika spavanja ima značajan utjecaj na mentalno zdravlje i specifično na prevenciju Alzheimerove bolesti, no to tek treba ustanoviti", objasnio je Adam Spira, voditelj studije objavljene u časopisu JAMA Neurology.

20 savjeta za odličan san

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!