Otopite zimu vatrenim flamencom!

flamenco-saška-šašić3

Čini se kako zima nije niti približno pri kraju – kako se ugrijati, ali i naučiti nešto novo? Za sve one željne zabave, ali i novih znanja imamo ideju - što kažete na flamenco?

"Iskonska suština flamenca i ono što ga čini posebnim je energija i emocija koju možemo izraziti kroz svaki pokret – od tuge i bola do razdraganosti i radosti", otkrila nam je u razgovoru instruktorica flamenca Saška Šašić.

Saška ŠašićIako se u Zagrebu za sada ne održava kontinuirani tečaj flamenka, jer u Hrvatskoj nemamo flamenko plesačicu, ples ipak možete naučiti na vikend radionicama koje se održavaju iz mjeseca u mjesec. Plesačica Saška Šašić flamenco je donijela u Hrvatsku, a o zanimljivosti plesa govori činjenica kako se mnoge polaznice rado vraćaju na daljnje radionice.

Sam ples potječe iz španjolske pokrajine Andaluzije, koja je tradicionalno mjesto spajanja različitih kultura. Veliki doprinos i nezaboravan utjecaj na ples flamenko imali su Romi, ali i Muslimani i Židovi.

"Flamenco obuhvaća ples (baile flamenco), pjevanje (cante flamenco) i izvođenje na gitari (toke flamenco). Nekada je podrazumijevao obiteljski skup romske obitelji na kojem su bile zastupljene sve generacije, a danas ovaj ples najčešće izvodi grupa koju čine gitaristi, pjevači, plesač i perkusionisti", otkriva učiteljica flamenca Saška Šašić.

Flamenco ne uključuje samo ples – važan element su i emocije koje se izražavaju pjevanjem i ekspresijom lica. "Bol i tuga kao suštinski element  pjevanja u flamencu, zatrepere u svakom, napuklim glasom ispjevanim "aj" (u prijevodu - žaljenje), dok uzvikom "haleo" (u prijevodu - ohrabrivati) izvođači podržavaju i ohrabruju drugog izvođača da potpunije i intenzivnije iskaže sebe i svoje osjećaje.

"Izraz lica tijekom plesanja odražava interpretativne sposobnosti izvođača. Kao vid demonstracije vlastite prisutnosti, sigurnosti i uvjerenja, plesač fiksira pogled ravno pred sebe. Plesač treba biti otvoren prema sebi i treba si dopustiti suočavanje s intenzivnim osjećajima", dodaje naša sugovornica.

Saška Šašić - flamencoIako tijekom plesanja flamenca najviše rade stopala, za ples žene vrlo su važni pokreti ruku i šake. Tu su i pokreti kojima se plesačica “zatvara” i “skuplja” da bi se nakon toga “izvukla” i “izdužila” u visinu pri čemu se koriste gotovo svi mišići gornjeg dijela tijela. "Sve ovo govori o tome koliko je redovito vježbanje flamenca važno za fizičko zdravlje. Osim toga, savladavanje rada stopala zahtijeva visok stupanj koncentracije, a kontinuirano učenje novih kombinacija djeluje na mentalni razvoj i jako je dobro protiv demencije", kaže Saška Šašić.

Iako je u mladosti, kao i kod većine plesova, lakše svladati određene pokrete, dobna granica za učenje flamenca ne postoji. "Ono što je puno važnije kod flamenca jest svladati ritam – flamenco compas. Održavanje kompasa je složena vještina za koju nisu važne godine i fizička spremnost, već upornost i posvećenost", zaključuje instruktorica flamenca Saška Šašić.

Ukoliko ste zainteresirani za ovaj vatreni ples, za početak će vam biti potrebe samo cipele sa stabilnom potpeticom koje su otporne na udarce i dugačka suknja. Ukoliko određena koreografija to zahtijeva, potrebno je ponijeti i dodatni instrument (lepezu ili maramu), ali to je već na nekom višem nivou, kada se svladaju osnova tehnike i ritma.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!