Poboljšajte raspoloženje u 4 koraka

par-dorucak-hrana-ljubav-jede

Kad-tad, uhvatit će nas loše raspoloženje i činit će nam se kako lošem danu nema kraja.

Na svu sreću, ponekad možemo tijelo natjerati na dobro raspoloženje i uvjeriti ga kako sve nije tako crno kao što se čini. Autor knjige "The Food-Mood Solution" Jack Callem nudi nekoliko savjeta kako poboljšati raspoloženje.

Ne zaboravite jesti

Preskakanje obroka vrlo je štetno za vaše zdravlje i liniju. Ono može dovesti do pada šećera u krvi, a posljedica su razdražljivost, promjena raspoloženja i umor. Obilni doručak koji sadrži i ugljikohidrate i proteine omogućit će vam normalno funkcioniranje i snagu bez loših emocija zbog toga što ste gladni. Unos proteina za vrijeme ručka će vam pomoći stabilizirati razinu šećera u krvi, no, važno je izbjegavati pohana i pržena masna jela. Jednako tako, klonite se soli, masti i konzervansa.

Slatko piće

Iako liječnici upozoravaju kako zaslađena pića oštećuju caklinu zuba i pogoduju stvaranju karijesa, te pospješuju debljanje jer uključuju bespotrebne "prazne" kalorije, čini se kako je njihov učinak pozitivan na našu psihu.

Australski su psiholozi ustanovili umirujući učinak zašećerenih pića kada su dali limunadu skupini muškaraca i žena koji su bili suočeni sa stresnim zadatkom. Ustanovili su kako osobe koje su pile zašećerenu limunadu nisu "nasjele" na provokacije ljudi sa strane – upravo suprotno od ispitanika koji su pili limunadi zaslađenu umjetnim šećerom, koji su se naljutili i agresivno reagirali.

Vježbajte

Mnoga su istraživanja dokazala kako tjelovježba ublažava simptome depresije i tjeskobe jer smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, a povećava količinu endorfina, te tako pospješuje metabolizam. Tijekom treninga otpuštaju se neurotransmiteri u mozgu koji su zaduženi za reguliranje raspoloženja. Vježbanje također popravlja san, smanjuje napetost u mišićima, snižava razinu hormona stresa i podiže tjelesnu temperaturu.

Svi navedeni čimbenici utječu na popravljanje raspoloženja.

Dodaci prehrani

Tjeskoba, depresija i manjak koncentracije mogu se pripisati nedostatku neurotransmitera, kemikalija koje omogućavaju komunikaciju između stanica. Vitamin B, omega-3 masne kiseline i gamaminobutirička kiselina (GABA) u obliku dodataka prehrani mogu pomoći stanicama mozga i olakšati njihovu komunikaciju.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!