San pojačava naša sjećanja

spavanje, oporavak, bolest, pidzama, san

Prosječna osoba provede trećinu svog života spavajući. Unatoč popriličnom stažu u krevetu, često odbacujemo važnost sna za naše zdravlje.

Najnovije istraživanje je pokazalo kako nam san pomaže u reorganizaciji sjećanja. Uz kvalitetan san možemo odabrati emocionalne detalje koji se ističu iz naših sjećanja i rekonfigurirati ih kako bismo mogli stvarati nove i kreativne zamisli u budućnosti. vo je zaključak udruženog francusko-američkog istraživanja u utjecaju sna na pamćenje.

"San čini sjećanja jačima. Također radi nešto što je daleko interesantnije, po meni – reorganizira i restrukturira sjećanja", tvrdi Jessica Payne sa Sveučilišta Notre Dame, jedna od autorica istraživanja.

Njen je tim zanimalo što se događa s pamćenjem i sjećanjima za vrijeme sna. Ustanovili su kako odabiremo najemocionalniji dio sjećanja, primjerice osobe koje su gledale emocionalno nabijene prizore, poput automobilske nesreće, najvjerojatnije će se sjećati emocionalnog objekta, a ne palmi iz pozadine. Ovo je pogotovo istinito ako su osobe testirane nakon noći kada su dobro spavale.

Stručnjaci su također mjerili moždanu aktivnost ispitanika za vrijeme sna i ustanovili kako dijelovi mozga koji se tiču konsolidacije emocija i sjećanja aktivniji.

"U današnjem društvu brzog tempa, prva stvar koja trpi je san. mislim da je ovo utemeljeno na dubokoj grešci kako mozak ne radi ništa dok spava. Mozak je zaposlen. Ne samo da konsolidira sjećanje, nego ih organizira i odabire istaknute informacije", objasnila je Payne. Upravo ovo omogućava stvaranje kreativnih ideja.

Ona je sama ozbiljno shvatila rezultate istraživanja i provela u djelo zaključke: svaku noć spava osam sati. "Osobe koje tvrde da će spavati kad umru žrtvuju svoju sposobnost stvaranja dobrih misli – sada. Možemo se provući s manje sna, ali će to duboko utjecati na naše kognitivne sposobnosti", zaključila je voditeljica studije objavljene u časopisu Current Directions in Psychological Science.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!