Smanjite stres u tri koraka

zena-macka-dlakavost-ruke-depilacija3

Koliko puta ste pomislili kako se morate "dovesti u red", smanjiti broj kava koje popijete u jednom danu, početi zdravije jesti, vježbati, ne uzrujavati se toliko...?

Ako vas stres pritišće sa svih strana, krenite malim i jednostavnim promjenama u mijenjanje rutine.

Jedna je mama

Ne samo da majčina briga i ljubav štite od bolesti, nego nam čak i njen glas može pomoći raspršiti stres. Ako zbog životnih okolnosti niste u prilici svakodnevno viđati svoju majku i primati njene zagrljaje, ne brinite. Jednaku vam utjehu može pružiti i njen glas, tvrde istraživači Sveučilišta Wisconsin-Madison. Naime, poznati zvuk proizvodi povećanu razinu hormona oksitocina kod djevojčica, a on je povezan s emocionalnim vezivanjem uz istovremeno gušenje hormona koji uzrokuju stres. Majčin glas tješi poput zagrljaja!

Zovu se ljubimci s razlogom

Posvetite više pažnje svom glavnom raspršivaču stresa – kućnom ljubimcu! Mnogo je istraživanja dokazalo kako maženje ljubimaca snizuje krvni tlak, štiti srce od bolesti, ublažava simptome depresije, a osobe koje redovito šeću svoje četveronožne prijatelje u boljoj su formi. Potrebno je provesti samo 15 do 30 minuta dnevno s mačkom ili psom kako biste ublažili tjeskobu i rasteretili se stresa.

Sve dobrobiti kućnih ljubimaca za zdravlje

Smijehom do boljeg raspoloženja

Mnoga su istraživanja dokazala pozitivne učinke smijanja na zdravlje i tijelo, čak ga neke bolnice uključuju u terapiju osoba oboljelih od raka. Smijeh će podignuti vašu razinu serotonina, hormona sreće, a bit ćete otporniji na bolove. Smijanjem možete poboljšati i dotok krvi u mozak. Hormon endorfin koji se otpušta dat će tijelu potrebnu injekciju snage te tako kontrolirati bol i stres.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!