Smršavite na radnom mjestu

posao od kuce

Radite posao koji zahtjeva dugotrajno sjedenje ispred kompjutera? Zato pate ne samo vaša leđa, već i vaša kilaža. Vjerojatno ste i nenamjerno nakupili kilograme koje više nikako ne možete skinuti.

Ne brinite, donosimo nekoliko savjeta kako se neželjenih kila možete riješiti na radnom mjestu.  

1. Radite stojeći za računalom
Stručnjaci Mayo klinike smatraju kako nam je danas dnevno potrebno oko 1500 kalorija manje nego prije 150 godina. Zato se, ukoliko imate nezdrave životne navike, u razdoblju od jedne godine, možete udebljati čak šest kilograma. Kako to spriječiti?  Umjesto da sjedite za računalom, osmislite svojevrstan visoki (radni) stol za kojim možete stajati. Popravit ćete držanje, a i spriječiti kilograme da se talože.

2. Koristite telefonski set sa slušalicama
Ako na poslu puno telefonirate, umjesto klasičnog telefona nabavite telefonski set sa slušalicama. Tako nećete biti cijelo vrijeme prikovani za stol, a za vrijeme službenog razgovora, možete i prošetati. Uvijek postoji mogućnost da ćete biti predmet uredske šale, ali ništa zato! Nasmijte se i vi na vlastiti račun, i zapamtite, tko se zadnji smije.

zena-posao-jede3. Mirisni tretmani u uredu
Istraživanja su pokazala da ljudi s prekomjernom težinom, koji radni prostor osvježavaju  eteričnim uljima jabuke, vanilije, banane ili peperminata gube oko 10 kilograma u šest mjeseci.  Naime, zbog mirisa koji možda podjećaju na neku hranu, smanjuje vam se apetit i manje osjećajte glad.

4. Zaboravite obroke za radnim stolom
Prema nedavnim istraživanjima, čak 75 posto osoba obroke jede za radnim stolom. Takva praksa svakako ne donosi ništa dobro. Usredotočeni ste na posao,  hrani ne dajete dovoljno pozornosti, pa je vrlo vjerojatno da ćete pojesti više nego što ustvari trebate, ili za pola sata ponovno biti gladni. Za svaki obrok odvojite određeno vrijeme i posvetite mu dovoljno pozornosti.

5. Uživajte u zelenom čaju
Zeleni čaj ima višestruke prednosti, a stručnjaci tvrde da, ukoliko ga redovito konzumirate, kroz tri mjeseca gubite oko dva kilograma.  Zeleni čaj pospješuje probavu i stimulira organizam na brže topljenje kalorija i masti. Dakle, samo naprijed!

6. Slatki međuobroci - stvar prošlosti
Istraživanje sveučilišta Cornell pokazalo je da oko 71 posto osoba na radnom mjestu redovno prigrize nešto slatko.  Ako ste i vi među njima, krenite u veliku akciju spremanja! Iz svih ormarića, polica i tajnih pretinaca ukolnite čokoladice, energetske pločice, bombone i kekse. Osim što su nezdravi, rezultiraju skupljanjem masti i kilograma, a to vam baš i ne treba, zar ne?

D.Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!