Sport čini vašu djecu debljom!

obitelj jede hamburgere

Priključivanje vašeg mališana sportskom timu znači puno za njegovo zdravlje i društveni kontakt, no postoji i ona negativna strana koja bi mogla biti odgovorna za debljanje djece.

Tvrdite kako pazite na prehranu svog mališana i osiguravate mu "pet na dan", no što je s načinom na koji slavite bitne i vesele događaje u svom životu? Počastite li se kolačima, tortom i nazdravite zašećerenim sokovima?

U svjetlu najnovijeg istraživanja, američki su stručnjaci odlučili osvijestiti roditelje o potpunoj prehrani njihove djece i upozorili su: sport čini vašu djecu debljom!

Iako se čini oksimoronom, ova je rečenica upozorenja zaključak studije koju su proveli nad šest bejzbolskih momčadi u SAD-u, koji su pratili za vrijeme 12 utakmica te su analizirali prehrambene navike samih igrača i njihovih obitelji prije i poslije utakmica. Unatoč tome što se pridržavaju pravila uravnotežene prehrane prije same utakmice, pobjedu sportskog tima često prati proslava uz hranu krcatu mastima, kalorijama, soli i šećerima! Sjetite se samo načina na koji vi slavite u svom domu... Jednako tako, popratni dio treninga uvijek su grickalice i gazirani sokovi.

Svi igrači u istraživanju bili su stari između osam i jedanaest godina, a stručnjaci su ustanovili kako mališani konzumiraju više kalorija nakon treninga i utakmica nego što ih potroše – sve zbog nezdrave hrane koju u to vrijeme jedu, što bi moglo doprinijeti debljanju djece i sverastućoj epidemiji dječje pretilosti. To su redom prženi krumpirići, keksi, slatkiši i zašećerena gazirana pića.

"Timski sportovi poput bejzbola i dalju su vrlo bitni za aktivnost i razvoj djeteta, ali kao što je pokazano ovom studijom, utakmice i treninzi su česti . dva do tri puta tjedno i mnoga djeca igraju nekoliko sportova i dio su više sportskih momčadi. Roditelji bi trebali planirati, pa čak i založiti se kod lokalnih sportskih liga da usvoje politiku koja bi se suočila s grickalicama i okovima", savjetovala je Megan Irby, voditeljica istraživanja Medicinskog centra Wake Forest iz Sjeverne Karoline.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!