Stresna okolina uzrokuje depresiju!

zena-depresija-posao-stres1

Stresna poslovna okolina uzrokovana nedostatkom timskog duha može dovesti do depresije kod zaposlenika. Pojedican se u takvim slučajevima čak može okrenuti antidepresivima kao rješenju problema, pokazala je nova studija.

DepresijaPoslovna okolina u današnje je vrijeme veliki izvor stresa i negativnog pritiska. Zaposlenici se sve više boje se boje gubitka posla i nesigurne ekonomske budućnosti. No, čak i kada je gospodarska situacija idealna, radna okolina može imati loše psihičke posljedice na zaposlenika, pokazala je studija.

"Depresija je česta na mjestima gdje su nepovoljni uvjeti umirovljenja i uzimanja bolovanja i godišnjeg odmora", rekao je  voditelj studije Marjo Sinokki s finskog Instituta poslovnog zdravlja. "Zato je važno svaki dan promicati dobro zdravlje i poslovnu klimu.", dodao je Sinokki.

Istraživanje je uključilo 3,347 finskih zaposlenika, u dobi od 30 do 64 godine. Oni su odgovarali na pitanja o radnoj okolini, timskom duhu, kvaliteti komunikacije te to tome kako shvaćaju svoje poslovne zadatke. Ispitanici su svoje radno mjesto trebali ocijeniti prema sljedećim frazama: "ohrabrujuće i puno novih ideja", "konzervativno i s predrasudama", "lijepo i ugodno" i "svadljivo i neugodno" Također su odgovarali na pitanja o svojim privatni životima i socijalnim vezama.

Percepcija poslovnog okruženja kao svadljive okoline pune predrasuda povezana je s nedostatkom timskog duha, pokazali su rezultati studije.

StresOsobe koje su timski duh ocijenile lošom ocjenom, za 60 su posto bile sklonije depresiji, a za 50 posto korištenju antidepresiva kao sredstva pomoći. Iako je studija provedena u Finskoj, istraživači tvrde ja slična atmosfera vlada i u ostalim zemljama, pa se rezultati studije mogu široko primijeniti.

"Više pažnje trebalo bi se posvetiti psihološkim faktorima na poslu", rekao je Sinokki. S obzirom da ljudi provedu većinu dana na poslu, vrlo je važno da to onda bude u jednoj ugodnoj, pozitivnoj, i što je manje moguće stresnoj ,atmosferi. 

Studija je objavljena u časopisu Occupational and Environmental Medicine.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!