Nekoliko je stvari koje možete učiniti prije potresa kako biste se zaštitili!

potres

Potresi koji su u nedjelju pogodili Zagreb oštetili su brojne kuće i zgrade ali isto tako unijeli strah u naše živote te nas zatekli potpuno nespremne...

Kako bi uvijek znali što raditi u takvim situacijama Grad Zagreb i Ured za upravljanje u hitnim situacijama objavili su upute s informacijama.

Što treba učiniti prije potresa? 

Nekoliko je stvari koje možete učiniti prije potresa kako biste se što bolje pripremili i zaštitili sebe, svoju obitelj i svoju imovinu:

1. Popravite neispravne električne instalacije, plinske i vodovodne cijevi. Ako je moguće, ugradite fleksibilne cijevi za plin i vodu kako bi se izbjeglo njihovo pucanje.

2. Držite velike i teške predmete na nižim policama. Dobro pričvrstite visoke, plitke ormare te police, ogledala i okvire slika na zidove.

3. Onemogućite gibanje pokretnih (na kotačićima) dijelova namještaja (TV i kompjutorski stolići i slično) i tehničke opreme (termoakumulacijske peći, klima-uređaji i slično).

4. Boce, staklo, porculan i druge lako lomljive predmete držite u niskim zatvorenim ormarićima.

5. Brave će spriječiti ispadanje sadržaja iz ormara.

6. Ako je moguće, provjerite stanje temelja.

7. Ako su temelji dobri, manja je vjerojatnost da će kuća biti oštećena.

8. Pronađite “sigurna“ mjesta u svakoj sobi, čvrst stol ili nosivi zid koja će vam poslužiti kao zaklon za vrijeme potresa.

9. Nadohvat ruke spremite baterijsku svjetiljku, baterijski radio, zviždaljku i komplet prve pomoći.

10. Uvijek imajte određene zalihe hrane i pića (prije svega vode).

11. Sa članovima svoje obitelji odredite dva mjesta za sastajanje nakon potresa. Prvo u blizini kuće (na nekoj otvorenoj površini), a drugo izvan susjedstva (u slučaju da niste u mogućnosti doći do kuće). Svatko u obitelji mora znati mjesto i adresu sastanka.

Ovih 5 stvari nemojte raditi kad se nađete u situaciji opasnoj po život

Pomoć pogođenima potresom u Zagrebu te zaraženima koronavirusom

"Zajedno za Zagreb"

Donacije za uplatitelje iz Hrvatske uplaćuju se na račun: HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5371 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke, na broj računa IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

"Hrvatska protiv koronavirusa"

Donacije za uplatitelje iz Republike Hrvatske uplaćuju se na račun HR1210010051863000160 Državni proračun Republike Hrvatske s pozivom na broj odobrenja: HR68 5380 - OIB uplatitelja.

Donacije za uplatitelje izvan Hrvatske uplaćuju se na račun Ministarstva financija kod Hrvatske narodne banke na broj računa: IBAN: HR12 1001 0051 8630 0016 0

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!