Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Nutricionizam

Brinem se da ću se udebljati na dijeti za povišene urate

Objavljeno: 20.06.2017.

Žena, 61 god,175 cm, 89 kg. Prije par dana svježi nalaz urati 369. Preporuka dijeta. Unatrag 3 mj zdravo se hranim, uspjela sam skinuti 8kg. Muči me što je preporučena dijeta bazirana na tijestu, krumpiru, riži s velikom restrikcijom čak povrća, orašastih plodova, pa čak i ribi. Meso ne jedem inače, osim bijelog pilećeg vrlo rijetko, jedem bijelu ribu, oslić najviše. Brine me da bi pad kilograma prestao ili da bih se čak mogla udebljati uz ovoliko ugljikohidrata. Moram skinuti još 15-tak kg radi svog zdravlja. Molim savjet kako dalje jesti s obzirom na nalaz urata. Od lijekova uzimam samo Norvasc 5 mg uvečer, tlak je uredan. Nemam zdravstvenih problema osim povremeno blage boli na malim zglobovima palca i kažiprsta ruke, nema otoka, crvenila i sl. Zahvaljujem na savjetu. Srdačan pozdrav, Snježana

Smješteno u Nutricionizam

Poštovana, bolest uloga ili giht (lat. Arthritis urica) predstavlja metaboličku bolest povezanu s poremećajem u metabolizmu mokraćne kiseline. Na učestalost pojave uloga utječu pored nasljednih čimbenika zasigurno navike i način prehrane. U prehrani treba dati prednost određenim namirnicama koje se mogu jesti svježe, bez dodatne pripreme. Prilikom pripreme hrane treba paziti na to da jelo pripremamo što brže, sa što manje kuhanja.

Moguće je da već i gubitkom kilograma Vaši urati dođu na normalnu. Osim problema sa uratima, potrebno je napraviti kompletnu nutricionističku obradu sa svim ostalim laboratorijskim nalazima i složiti Vama prilagođenu dijetu s ciljanim dijetoterapijama.

Svakako uvesti svakodnevnu fizičku aktivnost i hidraciju, što podrazumijeva minimalno 30-40 minuta hodanja i unosa 6-8 čaša vode.

Slična pitanja