Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Nutricionizam

Gilbertov sindrom i prehrana

Objavljeno: 26.05.2016.

Pozdrav, zanima me nešto vezano za Gilbertov sindrom. Upoznat sam već sa situacijom, povišenim bilirubinom, bolovima i svime time, ali zanima me da li bi preporučili kakve čajeve ili postoji nešto što bi smanjilo bolove ili pomoglo kod izlučivanja bilirubina (sada trenutno imam samo lagane bolove, naravno mirujem dosta da bi se to što prije umirilo)? Jedno pitanje vezano u s konzumiranjem raznolike hrane i pića, je li baš sve dozvoljeno u vezi toga, pošto to nije bolest jetre, koliko sam do sad saznao o tome ili postoji nešto što se ne preporučuje kad je u pitanju Gilbertov sindrom? Hvala.

Smješteno u Nutricionizam

Poštovani,
Gilbertov sindrom, poznat kao i Gilbert-Meulengrachtov sindrom, je nasljedni poremećaj metabolizma bilirubina. Vodeći simptom bolesti je žutica uzrokovana povišenom koncentracijom nekonjugiranog bilirubina u krvi. Gilbertov sindrom je u većini slučajeva bezopasna bolest koja ne zahtijeva liječenje, a manifestira se žuticom uslijed povišenja bilirubina u krvi (što može biti povezano sa stresom npr. gladovanje, fizički napor, infektivna bolest) i nespecifičnim simptomima kao što su mučnina, umor, proljev, glavobolja, smanjenje apetita kojima se za sada ne može utvrditi pravi uzrok.
Gilbertov sindrom se dakle ne liječi,  preporučuje se zdrava – nemasna prehrana- zbog normalnog lučenja žući ( koja rastvara(emulgira) masti i priprema ih za resorpciju u tankom crijevu) . Važno je konzumirati više obroka , 5-6 na dan.
Potrebna je kontrola gastroenterologa svake 2 godine.

Slična pitanja