Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi probavnog sustava

Povišenje jetrenih enzima

Objavljeno: 16.01.2016.

Dobar dan! Imam 42 godine. Oko Božića sam 2 - 3 puta imala crijevnu ili želučanu virozu (temperatura, slabost, mučnina, povraćanje). Malo me boljelo u trbuhu i pikalo s desne strane iznad pupka, pa sam napravila krvnu sliku: Osnovna krvna slika u redu, sedimentacija 12 ( 4-24), CRP 4,8 (0-5 ), lipaza 26 amilaza 61 (23-91), amilaza u urinu 507 bilirubin 7,2 (3-20), alkalna fosfataza 65 (54-119), AST 35 (8-30), ALT 41(10-36) i GGT 18 ( 9-35). Prije 5 dana sam ponovila krvnu sliku jer je zadnjih par dana osjećam mučninu. Krvna slika je odlična ( radila KKS, Fe, GUK, masnoće u krvi, hormone štitnjače), PV 1 ( >0,70), BILIRUBIN 6,5, alkalna fosfataza 66 (54-119), GGT 18 (9-35), ukupni proteini 68 (66-81), albumin 40 (41-51) LDH 199 (0-241), ali AST i Alt i dalje viši. AST 48 (8-30), ALT 82 (10-36) pa sam sad u brizi. U razdoblju od 30.12. do 6.1. sam pila Klavocin 2x1 budući sam odstranjivala madež, a korisim još Fevarin (pola tablete) i Trazodon za spavanje. Može li koji od tih lijekova utjecati na jetrene enzime? UZV abdomena je rađen prije 3-4 mjeseca, bio ok i svi koji sam do sad radila su bili uredni. Također nikad do sada mi jetreni enzimi nisu bili povišeni. Hvala!

Poštovana! Sve što prođe kroz usta tijekom probave, također prođe i kroz jetru pa je tako i s lijekovima koje uzmemo na usta. Mislim da  je povišenje jetrenih nalaza minimalno i da nije potrebna dalja obrada. Kontrola nalaza za 2 mjeseca i onda eventualno dalja obrada.
Srdačan pozdrav!

Slična pitanja