Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Problemi probavnog sustava

Prehrana kod ulceroznog kolitisa

Objavljeno: 26.12.2009.

Zanima me Vaše mišljenje smije li se ili ne smije konzumirati kod ulceroznog kolitisa namirnice poput: pečene pastrve na maslinovom ulju,med, tamna čokolada (77 posto kakaa),voćni jogurt, griz, meso s roštilja, palenta, procijeđeni sok limun ili naranča, procijeđeni sok od jabuke, luk bijeli kao dodatak jelu? Također me zanima zašto se svježi kruh ne preporuča a odstajali da i koja je razlika? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Važno je naglasiti da nema sigurnih dokaza da neka hrana pogoršava ulcerozni kolitis, iako neki pacijenti povezuju neke vrste hrane sa pogoršanjem svoje bolesti. Dijeta treba biti kalorijski dobro balansirana, a hranu koju se dobro ne podnosi treba izbjegavati. U pacijenata koji imaju česte grčevite bolove i proljeve  treba u prehrani izostaviti svježe voće i povrće, kofein, pića sa dodatkom ugljičnog dioksida i proizvode sa dodatkom sorbitola (zamjene za šećer). U značajnog broja pacijenata sa ulceroznim kolitisom postoji nepodnošenje laktoze – mliječnog šećera. Nakon konzumiranja mliječnih proizvoda osobe s intolerancijom laktoze osjećaju nadutost, bol u trbuhu, a mogući su mučnina i proljev. Sumnjate li da ne podnosite laktozu, prestanite piti mlijeko i jesti mliječne proizvode najmanje dva tjedna. Konzumirate li prerađenu hranu, provjerite sadrži li neke skrivene izvore mliječnih proizvoda. Ako se simptomi izgube, to je znak da ne smijete jesti mlijeko i mliječne proizvode. Ako ih inače dobro podnosite, nema razloga za ograničenje.