Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Nutricionizam

Prehrana za poboljšanje stanja kod makroglobulinemije

Objavljeno: 29.06.2016.

Poštovani, molim savjet za određivanje dijete. Pacijent je muškarac, 68 godina, visok 180 cm, težine 70 kg. Ne uzima nikakve lijekove. Pacijentu je dijagnosticirana Waldenstromova makroglobulinemija u nastajanju. Prvi simptom bolesti je bio intenzivno mršavljenje, prije tri godine. Tada je pacijent smršavio preko 10 kg. Dijagnoza je postavljena prije tri mjeseca. IGM nalaz zadnjih šest mjeseci varira između 8 i 11. Drugi nalazi karakteristični za dijagnozu su potpuno uredni, uključujući i PET CT (nisu pronađeni limfni čvorovi zahvaćeni bolešću). Hematolog nije ordinirao nikakvu terapiju, već prati pacijenta svaki mjesec. Ako se simptomi bolesti i nalazi pogoršaju, odredit će ciklus kemoterapije. Pacijent je ranije bio teški pušač. Sad je u fazi odvikavanja. U posljednjih mjesec dana, u prosjeku, dnevno popuši dvije do tri cigarete. Zdravo se hrani. Ne konzumira alkohol. Dobro spava. Umjereno vježba (razgibavanje). Mokrenje i stolica uredni. Kakvu prehranu pacijent treba uzimati kako bi pospješio što kasniji razvoj bolesti i poboljšao opće fizičko stanje? Preporučuje li se uzimati biljne pripravke za snaženje imuniteta? Hvala i srdačan pozdrav!

Smješteno u Nutricionizam

Makroglobulinemija (Waldenströmova makroglobulinemija) je poremećaj pri kojemu plazma stanice proizvode prekomjernu količinu makroglobulina koji se nakupljaju u krvi. Makroglobulinemija nastaje iz skupine nenormalnih, kancerogenih limfocita i plazma stanica. Češća je u muškaraca nego u žena, a prosječna dob u kojoj se poremećaj pojavi je 65 godina. Uzrok je nepoznat.

Kako se bolest direkto tiče imuniteta – prije uzimanja bilo kakvih "biljnih" preparata za imunitet – obavezno se savjetujte s hematologom koji pacijenta vodi. To je jako važno zato što se često preparatima za "dizanje“ imuniteta može kod nekih faza bolesti izazvati i pad imuniteta – dakle upravo suprotno.

Što se tiče zdrave prehrane, ona mora biti uravnotežena s puno antioksidansa - s dosta voća, povrća (posebno zelenog), ribe (2-3 puta tjedno neka bude riba bogatija omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, sardina i pastrve), mesa (pilećeg ili purećeg). Konzumirati dnevno oko 2 litre tekućine.

Što se tiče fizičke aktivnosti, pacijent bi trebao biti umjereno fizički aktivan – šetati na svježem zraku 30 minuta dnevno, odmarati se redovito, izbjegavati stres.

Slična pitanja