Pitanja našim doktorima mogu postaviti samo prijavljeni članovi Ordinacije.

Prijavi se. Nemaš korisnički račun? Učlani se.

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju!
Nutricionizam

Ugljikohidrati u prehrani najvažniji faktor u povišenju triglicerida

Objavljeno: 28.09.2016.

Poštovanje, naime želio bih čuti Vaše stručno mišljenje u vezi mog zdravstvenog problema. Htio bih početi konzumirati protein "All in 1 GAINER"koji se sastoji od 40% proteinskog sadržaja, 60g proteina na doziranje od 150 g, ekstra dodane BCAA, glutamin, kreatin, arginin, beta-alanin. A problem je taj što mi je krvna slika u lošem stanju, riječ je o povišenim trigliceridima. Bojim se ako počnem konzumirati navedeni proizvod da nebi možda dodatno loše utjecalo na moj organizam. Bio bih Vam zahvalan da odgovorite na moj upit. Hvala.

Smješteno u Nutricionizam

Poštovani,

Hrana ima direktan utjecaj na razinu triglicerida. Iako su trigliceridi oblik masnoća koji kruži krvotokom, mislilo se da je najbolja prehrana ona u kojoj su smanjenje masnoće, odnosno nisko-masna prehrana.

Novija istraživanja pokazuju da su ugljikohidrati u  prehrani najvažniji faktor u povišenju triglicerida.

Trigliceridi  se sastoje od glicerola i masnih kiselina, najvećim dijelom unose se hranom  u naš organizam, a služe kao energetsko gorivo za obavljanje osnovnih životnih funkcija.

Uzrok povišenih triglicerida, kao i kolesterola, ne mora uvijek  biti samo neadekvatna prehrana  nego i fizička neaktivnost, pretilost, neke bolesti kao što su dijabetes, bolesti štitnjače ili uzimanje nekih lijekova.

Razlozi  su nekada i genetski. Vrijednost triglicerida mogu biti povećane  i neovisno  od kolesterola, uglavnom kao posljedica neadekvatne prehrane bogate  mastima.

Liječenje  povećanih vrijednosti triglicerida prvenstveno podrazumjeva korigiranje  prehrane (dijeta) i uvođenje fizičke aktivnosti uz redukciju tjelesne težine, posebno redukcija masnog tkiva u predjelu struka. Obim struka muškaraca trebao bi biti  do 94 cm, a žena do 80 cm.

Ako se dijetetskim režimom ne postignu željene vrednosti preporučuju se lijekovi, naravno u dogovoru sa liječnikom. Pacijenti mogu imati istovremeno povišen i kolesterol i trigliceride što liječenje čini kompleksnijim i zahtjeva primjenu kombimiranih terapija.

Unos proteina ne bi trebalo utjecati na trigliceride, ali obavezno napraviti kontrolu triglicerida za 3 mjeseca nakon korekcija prehrane i uvođenja više fizičke aktivnosti.

Slična pitanja