Halo, doktore!

Vi pitate, naši liječnici odgovaraju

info

Prijavite se u svoj račun kako bi mogli postavljati pitanja liječnicima. Nemate korisnički račun? Učlani se.

Postavite pitanje

P: Vraćanje želučane kiseline ili žgaravica

Objavljeno 04.12.2009.

Problemi probavnog sustava

Poštovani, imam već duže vrijeme problema sa iritacijom grla, suhoćom i osjećajem kao da imam nešto u dnu grla. To se povremeno pojavi, nekada duže traje. Radio sam analizu krvi i vidi se da mi nisu dobri nalazi kolesterola. Također, prije tih simptoma imao sam žgaravicu 3 mjeseca, koju više ne osjećam. Doktorica je rekla da mi je to od kolesterola i počeo sam paziti na prehranu. Također sam napravio analizu na zarazne bolesti i ultrazvuk trbuha i sve je bilo u redu. Imam 100 kg, 187 cm visok, 32 godine, radno aktivan. Uzimam bombone bez šećera, žvake, pijem tekućinu. Zanima me da li će proći ti problemi ako mi se normalizira krvna slika (dobri i loši kolesterol) jer mi to psihički smeta? Trebam li uključiti još neke stvari u liječenje osim pravilne prehrane i fizičkog kretanja?

Po simptomima koje opisujete, mislim  da bi se kod Vas moglo  raditi o GERB-u (gastro ezofagealni refluks). Pojednostavljeno rečeno, radi se o „vraćanju“  želučane kiseline prema gore, prvenstveno u jednjak, ali i do glasnica, ždrijela i usta (žgaravica). Sluznice tih organa su znatno nježnije od želučane i stoga ih jaka želučana kiselina oštećuje, stvarajući niz simptoma, među kojima su i iritacija i suhoća grla, koje navodite. Najsigurnija dijagnostička metoda za potvrdu ove dijagnoze bila bi endoskopija (češće nazivana – gastroskopija). Kako sama metoda nje sasvim ugodna, a vi ste mlađi od 40 godina, mogli bi (u dogovoru sa svojim liječnikom) neko vrijeme pokušati uzimati lijek za smanjenje izlučivanja želučane kiseline (prije svega neki inhibitor protonske pumpe). Smanjenje simptoma, uz tu terapiju, govorilo bi u prilog ove. Uz lijekove bilo bi dobro izbjegavati provocirajuće čimbenike, koji pogoršavaju sliku GERB-a. To su pušenje, alkohol, kofein, obilna i jako začinjena hrana, debljina, stres te neki. Svakako je nužno da se konzultirate sa svojim liječnikom koji Vam, poznavajući i druge činjenice vezane uz Vaše zdravlje, može najbolje pomoći u donošenju točne dijagnoze i odabira najprimjerenije terapije.