Migrena povećava rizik od depresije!

zena-tuga-depresija-glavobolja-migrena

Žene sklone migrenama imaju veći rizik za pojavu depresije. Pokazali su to rezultati najnovijeg američkog istraživanja u kojem je sudjelovalo 36.000 pripadnica nježnijeg spola.

Procjenjuje se kako simptomi migrene muče oko 10 posto svjetskog stanovništva. Ona je učestalija u žena (i do 3 puta češće) nego kod muškaraca. Prema većini dosadašnjih istraživanja, učestalija pojava migrene u žena dovodi se u vezu s utjecajem spolnih hormona (estrogena). Migrena se znatno češće javlja kao popratni simptom menstruacije (perimenstrualno).

Studija je pokazala kako se depresija češće (43 posto) javlja kod pacijentica s migrenom popraćenom aurom. Riječ je o vidnom fenomenu koji prethodi glavobolji, a može se javiti u obliku "crnih rupa“ u vidnom polju, svjetlucajućih cik-cak linija i raznih drugih, više ili manje slikovitih prolaznih poremećaja vida. Aura najčešće traje do pola sata, ali može i dulje, nakon čega se razvija glavobolja.

Iako stručnjaci ne mogu sa sigurnošću potvrditi točan uzrok povezanosti depresije i migrene, vjeruje se kako ove dvije tegobe dijele istu genetsku komponentu.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!