Antioksidansi pomažu zdravlju arterija

srce-lijekovi-srcani-udar-puls-tlak2

Dugotrajno uzimanje dodataka prehrani s antioksidansima pokazalo se dobrobitnim kada su u pitanju "bitka" protiv faktora rizika za bolesti krvožilnog sustava.

Osobe koje imaju nekoliko faktora rizika za krvožilne bolesti mogu značajno povoljšati stanje svog tlaka, fleksibilnost arterija, metaboliziranje masti i djelovati na razinu šećera ako dugotrajno uzimaju dodatke prehrani s antioksidansima, moćnim borcima protiv slobodnih radikal – glavnog uzroka upala i bolesti.

U istraživanje je bilo uključeno 70-ero osoba s više faktora rizika za bolesti krvožilnog sustava koje su podijeljene u dvije skupine: ispitanici jedne skupine su uzimali antioksidanse kroz razdoblje od šest mjeseci, dok su drugi izimali tablete placeba. Suplementi su uključivali vitamin C, koenzim Q10 i kapsule selena.

Ispitivanja prije početka studije, na njenoj polovici i kraju pokazali su kako su bolesnici iz skupine koja je dobivala dodatke prehrani s antioksidansima imali elastičnije arterije (ovako se mjeri poboljšano kardiovaskularno zdravlje) i bolje stanje šećera u krvi i kolesterola.

"Dodaci prehrani s antioksidansima su značajno poboljšali elastičnost arterija kod osoba s nekoliko faktora rizika za bolesti krvožilnog sustava. Dobrobitni učinak poezan je s poboljšanjem u razini glukoze i metaboliziranju lipida, jednako kao i značajnim padom krvnog tlaka", objasnio je dr. Reuven Zimlichman, koji je studiju proveo u suradnji s istraživačima izraelskog Medicinskog centra Wolfson.

Kada govorimo o antioksidansima, uvijek je to u kontekstu sprječavanja raznih bolesti. Slobodni radikali iz onečišćenja, duhana i toksina iz okoliša mogu oštetiti stanice. Antioksidansi popravljaju ta oštećenja, te tako štite od bolesti i produljuju život.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!