Borovnice olakšavaju fibrozu jetre

borovnice-voce5

Konvencionalni lijekovi koji se koriste u liječenju bolesti jetre neminovno izazivaju nuspojave. No, dobra je vijest da znanstvenici iz dana u dan ispituju sve veći broj prirodnih tvari kako bi otkrili imaju li one zaštitni učinak na jetru.

Osim što borovnice imaju jedinstveni efekt na ljudsku mrežnicu, mozak i tumorske stanice, dobra je vijest da ovo slasno voće ima pozitivan učinak i na bolesti jetre. Dokazuje to i znanstveni članak objavljen u najnovijem izdanju časopisa World Journal of Gastroenterology.

kTako najnovije istraživanje provedeno na laboratorijskim životinjicama pokazuje učinkovitosti borovnice na fibrozu jetre.

"Naši rezultati su pokazali da borovnice mogu smanjiti masnoću jetre, koncentraciju hijaluronske kiseline i alanin aminotransferaze, povećati razinu superoksid dismutaze i smanjiti razinu lipida u homogenatima jetre", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Ming-Liang Cheng s Medicinskog fakulteta iz kineskog Guiyanga.

Borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, osobito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Ovo se ukusno voće preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulacija šećera i masnoća, bolesti urinarnog trakta, rak i sl. Šalica bobičastog voća dnevno kroz osam tjedana povisuje razinu dobrog kolesterola o snižava krvni tlak.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!