Jesu li nam potrebni dodaci prehrani?

hrana-voce-multi-vitamini-tablete-prehlada

Znate kako biste trebali jesti kvalitetnije – no dnevna doza multivitamina, tablete kalcija ili drugih vitamina sasvim vam je dobra zamjena? Stručnjaci ističu važnost uzimanja vitamina i minerala putem pravilne prehrane, kad god je to moguće, a ne zamjenu tabletama.

Američko društvo dijetetičara nedavno je dopunilo smjernice o nutritivnim suplementima, te su istaknuli kako je prehrana koja obiluje raznolikim namirnicama najbolji put do zdravog organizma i manjeg rizika od kroničnih bolesti.

RajčicaOve smjernice dolaze u doba kada drastično raste upotreba dodataka prehrani u cijelom svijetu. Je li doista moguće hranu zamijeniti tabletama hranjivog sadržaja?

"Hrana je jednistvena," kaže Andrea P. Boyar, autorica studije i profesorica na sveučilištu Lehman College of the City u New Yorku.

Namirnice su kompleksne, a nutrijenti u njima međusobno djeluju na različite i korisnije načine, nego što je to slučaj s dodacima prehrani. Također, neka hrana sadrži zdrava dijetalna vlakna, dok ih multivitamini ne sadrže.

"Svakodnevne, svježe namirnice i dalje su ideal zdrave prehrane," dodaje Boyar, te ističe kako pritom misli na proizvode koji nisu prerađeni, te koji su minimalno procesirani.

No, Boyar i drugi nutircionisti ističu kako multivitaminski dodaci ipak mogu popuniti određene propuste u prehrani. To je posebice točno kada su u pitanju vitamin D i kalcij – nedostatci ovih nutrijenata dolaze s prirodnim procesom starenja. I manjak željeza, koji je više izražen kod žena u predmenopauzi, može se nadoknaditi multivitaminima. Također, trudnicama su potrebne tablete folata kako bi se spriječili neželjeni defekti kod bebe.

MultivitaminiNo, pretjerano konzumiranje suplemenata ono je što zabrinjava stručnjake. Primjerice, posebno su opasne prevelike doze vitamina E. Može li se onda govoriti o idealnoj ravnoteži hrabne i dodataka prehrani? "Idealno" je pitanje svakog pojednica zasebno, no općenito govoreći, svi bi se prvo trebali držati zdravih namirnica.

Hrana nam ne osigurava samo jedan nutrijent, već niz hranjivih tvari koje pomažu našem organizmu u zadovoljavanju osnovnih potreba.

 D. Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!