Jogurt nije samo ukusan, već i iznimno hranjiv!

jogurt

Jogurt nije samo ukusan, on je izvrstan izvor lako iskoristivih i vrlo kvalitetnih bjelančevina i kalcija.

Preporučuje se uzimati jogurt nakon antibiotske terapije jer antibiotici uništavaju i korisnu crijevnu floru te često izazivaju proljev i nekontrolirano bujanje gljivice Candida albicans. Te se gljivice mogu razmnožavati u crijevima, rodnici, plućima, usnoj šupljini, na prstima ili pod noktima. Bakterije iz jogurta nadomjestit će korisne bakterije u probavnom sustavu. Ali, tu zadaću neće obaviti svaki jogurt na policama trgovina.

kKako biste provjerili sadrži li žive kulture, izdvojite nekoliko žlica da biste napravili mali test.

Test za jogurt

Nekoliko žlica običnog jogurta pomiješajte sa šalicom toplog mlijeka (ne ključalog). Smjesu ostaviti preko noći na toplome. Ukoliko se mlijeko do jutra donekle zgusnulo, vaš jogurt sadrži žive kulture. Ako jogurt nije položio ispit, mlijeko će biti mlijeko i takav jogurt nije dobar za konzumaciju.

Jogurt se osobito preporučuje osobama koje teško probavljaju mlijeko. Budući da se laktoza u jogurtu fermentiranjem djelomice razloži, za osobe koje ne podnose laktozu to je dobar izvor kalcija. Jogurt može štititi od infekcija, jer djeluje na imunološki sustav preko gama-interferona u krvi. Gama-interferon je tvar koja pomaže tijelu prevladati bolest.

Razne kliničke studije su utvrdile da probiotici iz jogurta mogu:

  • pomoći kod probavnih problema (zatvor, proljev, kolike...)
  • odgoditi razvoj alergija
  • smanjiti simptome prehlade i gripe i trajanje
  • liječiti i spriječiti vaginalne i urinarne infekcije

Smatram da je ovo dovoljno razloga za konzumacijom jednog jogurta dnevno.

Malo upozorenje: kada uzimate antibiotike, primjerice tetracikline, ne treba ih uzimati s mlijekom i mliječnim proizvodima.

 

k
Autorica teksta:

Meri Filipović, mag. nutricionizma,
stručni savjetnik za Bioeliksir terapiju

www.bioeliksireuropa.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!