Korisni začini u vašoj kuhinji!

persin, zacin

Uz pomoć aromaterapeutkinje Mary Novosel za vas smo pripremili kratki vodič kroz ljekovite biljke! Naučite kako liječe bosiljak, metvica i kopar te kako ih iskoristiti u pripremi ukusnih jela!

Biljni pripravci ponekad mogu iziskivati puno vremena oko pronalaženja, spremanja i drugih akcija koje su potrebne, što često nije spojivo s radnim vremenom ili godišnjim odmorom. No, neke biljke ljekovite su i korisne netom ubrane u prirodi ili kupljene na tržnici. Nema ništa lakše nego donijeti stručak mirisnog bilja iz šetnje i samo ga uvrstiti u objed. Navedene biljke nije potrebno kuhati (osim ako to baš ne želite). Dovoljno ih je usitniti i servirati prema želji.

Ukoliko nemate svježe biljke, možete ih uvrstiti u prehranu i u obliku eteričnih ulja. Pri tome pripazite da eterična ulja nabavljate od provjerenih dobavljača i naravno, oprezno pri doziranju. Ako eterična ulja konzumirate oralno, imajte na umu da je dovoljno unijeti u organizam najviše tri kapi – svih eteričnih ulja - po obroku. Bilo da servirate svježe biljke ili eterična ulja, jelu ih dodajte netom prije posluživanja. Eterična ulja se ne preporučuje davati djeci oralno jer je za njih teško odrediti dozu.

Znate li kako na vaše zdravlje djeluju bosiljak, kadulja, peršin ili ružmarin? Zanima vas u kojim ih jelima možete koristiti? Savjete donosi aromaterapeutkinja Mary Novosel.

Bosiljak

Bosiljak je tonik za probavu, dobar kod ljetnih hunjavica. Odličan je uz salate, juhe i tjesteninu.

Kadulja

Smanjuje znojenje, navale topline, zaustavlja laktaciju i pročišćuje grlo. Najbolje ju je jesti uz juhe, složence, jela iz pećnice i u nekim preljevima.

Ružmarin

Zovu ga i prirodna zamjena za aspirin jer smiruje živčani sustav i jača probavu. Odličan je u varivima, juhama i uz pečenja.

Paprena metvica

Pomaže protiv mučnina, a najbolje ju je servirati uz salate i razne deserte koje će osvježiti svojom aromom, poput čajeva, pudinga, sladoleda, kotela i smoothieja.

Kopar

Smiruje vjetrove i nadutost. Najbolji je u juhama, umacima i preljevima.

Korijander

Odličan je kod infekcije mokraćnog mjehura, a poslužiti se može uz povrće i juhe.

Peršin

Osvježava dah i snažan je diuretik, odličan kod infekcije mokraćnih putova. Poslužuje se uz gotovo sva jela s mesom i ribom te uz juhe.

Češnjak

Pomaže protiv gljivica i ljetnih hunjavica. Dobro se slaže sa svim jelima, uz ribu, maslinovo ulje, salate i variva.


D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!