Kurkuma može ublažiti želučanu upalu!

Zacini, kurkuma

Rezultati najnovijeg indijskog istraživanja su pokazali kako je kurkuma iznimno učinkovita za ublažavanje želučane upale i čira. Stručnjaci se nadaju da će njihovo otkriće doprinijeti razvoju novih lijekova protiv želučanih problema.

Medicinska upotreba kurkume

Kurkuma se u narodnoj medicini od davnina primjenjivala za liječenje brojnih zdravstvenih problema. Naime, pokazalo se kako se ova biljka ponaša kao antiupalno sredstvo te kao sjajan antioksidans. Danas se ova biljka koristi u kozmetici, lijekovima, kao i pri kuhanju. Može se upotrebljavati za zaštitu od sunca ili pesticida. Ova je biljka česti pratitelj ayurvedske medicine koja ju preporuča za probavne smetnje, čireve, rane i kožne bolesti kao što su ekcem i svrab.

Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, vrlo je dobro proučen i sadrži mnoge potencijalne zdravstvene dobrobiti. "Prah kurkumina, spravljen od biljke kurkume, već se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini Kine i Indije za liječenje rana, infekcija i drugih problema s kožom", pojašnjava Ayyalusamy Ramamoorthy sa Sveučilišta u Michiganu. "Kurkimin ima začuđujuće velik spektar antioksidativnih, antitumorskih, antimutagenih, antibiotskih, antiviralnih, antifungalnih, antidijabetičkih i antiupalnih svojstava".


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!