Od limuna se ne baca apsolutno ništa – sok, “meso”, kora – sve ima ljekovitu svrhu. Liječi od prehlade i plućnih bolesti, te suzbija reumatične tegobe.
Limun je na samom
vrhu namirnica koje sadrže najviše antioksidansa. Zahvaljujući limunskoj
kiselini, on neutralizira toksine i njihovo djelovanje, ubrzava razgradnju
masti i poboljšava asimilaciju hranjivih sastojaka. Limun sadrži selen i
vitamine C i B, te povećava imunološki sustav i usporava starenje.
Popijte čašu limunade čim se probudite i
spriječit ćete zimske bolesti i popraviti raspoloženje. Ako je “čista” limunada ipak prekisela za vaš ukus, pomiješajte ju s malo
soka od naranče, ili dodjate šećer.
Limun možete koristiti kao zamjenu za ocat.
Salate će živnuti uz ovaj citrus, a limun možete dodavati i u razne umake za
tjesteninu. Najpoznatija je upotreba limuna u ribljim specijalitetima. Sok od
limuna voćnoj salati miris daje poseban okus, a narezano voće dulje održava
svježim. Ne zaboravite: limun se uvijek
cijedi u posljednjem trenutku i na tanjur stavlja neposredno prije posluživanja jela. Tako zadržava sve vitamine i minerale koji su inače osjetljivi na zrak i svjetlost.
Koru limuna nemojte bacati jer sadrži
puno dragocjenih sastojaka. Flavonoidi, koji joj daju boju, jačaju kapilare i
olakšavaju protok kisika u organizmu. Kora limuna sadrži eterična ulja, kao što
je limonin, i djeluje antiseptički. U aromaterapiji se ulje limuna koristi
se za poboljšanje raspoloženja i koncentracije pri radu.
D.Š.