Losos i tuna povećavaju mušku plodnost!

riba-tuna-losos-omega-3-povrce-sparoge-dijeta-zdravo8

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako određene omega-3 masne kiseline, prisutne u morskim ribama poput lososa ili tune igraju vitalnu ulogu u povećavanju muške plodnosti.

Do ovakvog su zaključka došli znanstvenici Sveučilišta Illinois koji su otkrili kako je dokosaheksaenoična kiselina (jedna od tri omega-3 masne kiseline) iznimno važna za izgradnju i pretvaranje nezrelih spermija u zrele "super plivače" s dugim repom.

lNormalni spermiji na glavi sadrže svojevrsnu kapicu pod nazivom akrosom. Iznimno je važna za oplodnju, a sastavljena je od specifičnih enzima. Oni pomažu spermijima da lakše uđu u citoplazmu jajne stanice.

“Istraživanjem smo otkrili da se akrosom konstruira kad se ujedine mali mjehurići koji sadrže enzime. Međutim, ta fuzija se ne može odvijati bez dokosaheksaenoične kiseline“, pojasnili su znanstvenici.

Osim što povoljno utječu na mušku plodnost, omega-3 masne kiseline gode zdravlju srca i krvnih žila. Istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline smanjuju razinu triglicerida u krvi, te tako sprječavaju stvaranje masnih naslaga koje se talože u krvnim žilama. Nadalje, poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Također povoljno utječu na srčanu aritmiju, te umjereno snižavaju povišeni krvni tlak.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!