Med je univerzalni iscjelitelj!

med-sace-1

Prehlađeni ste? Sigurno vam je prva pomisao topli čaj s medom! I nećete pogriješiti!

Med se od davnina koristi kao lijek, a do današnjih je dana zadržao reputaciju najpopularnijeg prirodnog lijeka.

Čaj i medMed je prirodna hrana, posebnog okusa i mirisa, te složenog energetskog sastava. Pčele skupljaju nektar (prirodnu šećernu otopinu biljaka) te ga pretvaraju od lako pokvarljive, rijetke i slatke tekućine u stabilnu, gustu i energetski bogatu namirnicu. Kako bi proizvele oko 1 kg meda, pčele moraju sletiti na cvijet oko 100 000 puta.

Postoje dvije vrste meda – cvjetni i šumski. Cvjetni med potječe od cvjetnog nektara, dok šumski med nastaje od slatkih tvari koje pčele zajedno s nektarom pokupe na drveću. Šumski med uglavnom je lošije kvalitete, tamniji i ima više minerala nego cvjetna varijanta.

Iako se u početku koristio kao šećer, med danas ima reputaciju učinkovitog ljekovitog sredstva. Zašto? Med pomaže kod bržeg zacjeljivanja rana, bolesti crijeva i želuca, povišene tjelesne temperature, a može se koristiti i kao sredstvo za čišćenje. U narodnoj medicini, med je i danas osnova prirodnog liječenja.

Ljekovitost mu se ne može poreći - no med i vrlo brzo djeluje. Sedamminuta nakon uzimanja toplog meda,  ljekovite tvari dolaze u krvotok; ako se radi o hladnom medu, nakon djelovanje počinje nakon 20 minuta. Zbog lake probavljivosti, med tijelu brzo vraća izgubljenu energiju, te pojačava djelovanje ljekovitih tvari iz drugog bilja. Med ubrzava učinkovitost brojnih sintetskih lijekova, zbog čega ga preporuča i službena medicina.

Iako je med zdrav, trebate pripaziti na konzumiranu količinu. Previše meda može organizam zasititi ugljikohidratima, što vodi nepravilnom radu pojedinih organa.

Koja su ljekovita svojstva meda?

  • MedBagremov med jača živce i pomaže kod nemira i nesanice.
  • Kestenov med dobar je za bolesti želuca i crijeva, te bolesti prostate.
  • Med od lipe liječi oboljenja mokraćnog mjehura i bubrega, te dišnih organa. Pripazite – ne preporuča se osobama koje boluju od bolesti krvnih žila!
  • Med od kadulje pomaže kod kašlja, prehlade i bolesti dišnih organa.
  • Livadni med ima široko djelovanje i preporuča se u svakodnevnoj prehrani djece i starijih osoba.

D. Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!