Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako prehrana bogata nemasnim mesom te zdravim masnoćama poput maslinovog ulja predstavlja najučinkovitiji način mršavljenja i snižavanje šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.
Glavna prednost mediteranske kuhinje leži u
konzumiranju svježeg voća, povrća, mahunarki, tjestenine, cjelovitih žitarica,
biljnog i maslinovog ulja, orašastog voća, morske ribe
i školjaka te umjerenih količina crnog vina za koje se zna da je izvrsno za
srce. S druge strane, ona zagovara smanjeni unos zasićenih masnih kiselina,
mliječnih proizvoda, mesa i peradi.
Rezultati dugoročne studije su potvrdili da mediteranska prehrana može pomoći
oboljelima od dijabetesa u kontroli šećera u krvi i to bez upotrebe lijekova.
Također, francusko je istraživanje pokazalo kako mediteranska prehrana smanjuje rizik od razvijanja
raka kod žena koje su prošle menopauzu, a osobe koje preferiraju
mediteranski način prehrane u manjoj su mjeri izložene riziku od razvoja depresije.
K. R.