Zaštitite se od artritisa svijetlim voćem i povrćem

narance narezane

Voće i povrće svijetle boje smanjuje rizik od razvijanja upalnih poremećaja, kao što je remautoidni artritis, pokazalo je istraživanje. Preporučuje se konzumacija tropskog voća, naranči, lubenica, mrkve i kukurza šećerca.

Artritis je skupno ime za različite upalne procese zglobova koji nastaju zbog mnogo razloga. Bolne upale se javljaju na jednom ili nekoliko zglobova i uništavaju njihovu hrskavicu. Remautoidni artritis je najčešća kronična upalna vezivnog tkiva. Nepoznatog je uzroka i najjače pogađa lokomotorni sustav. Bolesnik se ne osjeća dobro, kao da mu nedostaje životne energije, a može se javiti pojačano znojenje, slabiji apetit i poremećaj ritma spavanja.

Istraživači Medicinskog fakulteta u Manchesteru analizirali su prehrambene navike preko 25.000 osoba starih između 45 i 74 godina i pratili ih kroz devet godina kako bi identificirali nove slučajeve artritisa, uključujući remautoidni artritis.

Ustanovili su kako je prosječni dnevni unos pigmenta beta-kriptoksantina (kojeg nalazimo u svijetlom voću i povrću) niži 40 posto kod osoba koje boluju od artritisa, dok je unos zeaksantina bio niži 20 posto.

Zeaksantin pomaže u zaštiti od različitih oblika raka jer na sebe veže slobodne radikale i tako smanjuje broj stanica tumora. Veće količine zaeksantina prisutne su u potočarki, blitvi, listovima bijele repe, listovima cikorije, listovima repe i špinatu.

Rezultati američkog istraživanja samo dodatno potvrđuju prethodne studije prema kojima umjerena konzumacija voća i povrća koje sadrži beta-kriptoksantin i vitamin C pomaže protiv upale zglobova. Umjerenu su konzumaciju označili čašom prirodnog soka od naranče dnevno.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!