Hrana i recepti

Hrana i recepti

3 razloga zašto ne jesti meso

Uz suosjećanje prema životinjama, zdravlje je jedan od češćih razloga zašto neki biraju reći NE mesu.

1. Bolje zdravlje

Namirnice
životinjskog podrijetla, pogotovo crveno meso, predstavljaju jedan od najvećih
izvora zasićenih masti u našoj prehrani. Ako sa svog tjednog jelovnika na samo nekoliko
dana uklonite govedinu, svinjetinu, perad ili janjetinu, možete znatno smanjiti
svoj rizik od bolesti srca i krvnih žila ili pak određenih vrsta raka.

“Štoviše, ako
smanjite unos mesa, jest ćete više povrća. Dodatna porcija voća i povrća dnevno
može sniziti vaš rizik od bolesti srca za četiri posto te rizik od moždanog
udara za šest posto“, objasnila je Marion Nestle, profesorica nutricionizma
Sveučilišta New York.

2. Izbjegnite aditive i otrove

Mesu se dodaju kemijski aditivi kako bi ono
dulje vremena bilo svježe i ispravno za konzumaciju. “Čim se životinja zakolje,
njeno se meso počinje raspadati, te nakon nekoliko dana meso dobiva bolesnu
sivo-zelenu boju (odmah čim je životinja ubijena, bjelančevine u njenom tijelu
se zgrušavaju i oslobađaju se samouništavajući enzimi te se uskoro stvaraju
supstance zvane ptomaini, uslijed čega se meso i riba izrazito brzo razlaže i
truli. Dok meso dođe do nečijeg tanjura kao ručak, zamislite u kojem se već
stupnju raspadanja ono nalazi!)“, stoji na stranici Prijatelja životinja.

“Životinje za uzgoj tretiraju se s mnogo kemikalija za povećanje rasta, brzo tovljenje, poboljšanje boje mesa, itd. U stočnu hranu se ubacuju ostaci naftnih derivata da bi se još više povećao profit mesne industrije, a koje sve štetne tvari nafta sadrži i da većina toga ostaje u mesu – ne treba ni spominjati.

Širom svijeta polja se obrađuju otrovnim kemijskim gnojivima i pesticidima, i dok je povrće još pod kakvom-takvom kontrolom, stočna hrana nemilice se truje, a gotovo sve završi u mesu životinja. Meso sadrži i do četrnaest puta više otrovnih pesticida i kemikalija od voća i povrća”, tvrde vegetarijanci i vegani okupljeni u udruzi.

3. Zeleno je bitno

Stočna
industrija stvara gotovo petinu stakleničkih plinova i na nju otpada 30 posto
zelenih površina, ako je vjerovati izvješćima Ujedinjenih naroda. “Eliminirajte
samo 0,70 kg mesa, što je otprilike večera za četiri osobe, jednom tjedno i
imat ćete skoro jednaki rezultat kao da zamijenite standardni sedan za ultra
učinkoviti hybrid Pyrus“, tvrdi Gidon Eshel, profesor fizike Bard Colleagea iz
New Yorka.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo