3 razloga zašto ne jesti meso

povrce-vegetarijanstvo-mladi-hrana

Uz suosjećanje prema životinjama, zdravlje je jedan od češćih razloga zašto neki biraju reći NE mesu.

1. Bolje zdravlje

Namirnice životinjskog podrijetla, pogotovo crveno meso, predstavljaju jedan od najvećih izvora zasićenih masti u našoj prehrani. Ako sa svog tjednog jelovnika na samo nekoliko dana uklonite govedinu, svinjetinu, perad ili janjetinu, možete znatno smanjiti svoj rizik od bolesti srca i krvnih žila ili pak određenih vrsta raka.

"Štoviše, ako smanjite unos mesa, jest ćete više povrća. Dodatna porcija voća i povrća dnevno može sniziti vaš rizik od bolesti srca za četiri posto te rizik od moždanog udara za šest posto“, objasnila je Marion Nestle, profesorica nutricionizma Sveučilišta New York.

2. Izbjegnite aditive i otrove

Mesu se dodaju kemijski aditivi kako bi ono dulje vremena bilo svježe i ispravno za konzumaciju. "Čim se životinja zakolje, njeno se meso počinje raspadati, te nakon nekoliko dana meso dobiva bolesnu sivo-zelenu boju (odmah čim je životinja ubijena, bjelančevine u njenom tijelu se zgrušavaju i oslobađaju se samouništavajući enzimi te se uskoro stvaraju supstance zvane ptomaini, uslijed čega se meso i riba izrazito brzo razlaže i truli. Dok meso dođe do nečijeg tanjura kao ručak, zamislite u kojem se već stupnju raspadanja ono nalazi!)“, stoji na stranici Prijatelja životinja.

"Životinje za uzgoj tretiraju se s mnogo kemikalija za povećanje rasta, brzo tovljenje, poboljšanje boje mesa, itd. U stočnu hranu se ubacuju ostaci naftnih derivata da bi se još više povećao profit mesne industrije, a koje sve štetne tvari nafta sadrži i da većina toga ostaje u mesu - ne treba ni spominjati.

Širom svijeta polja se obrađuju otrovnim kemijskim gnojivima i pesticidima, i dok je povrće još pod kakvom-takvom kontrolom, stočna hrana nemilice se truje, a gotovo sve završi u mesu životinja. Meso sadrži i do četrnaest puta više otrovnih pesticida i kemikalija od voća i povrća", tvrde vegetarijanci i vegani okupljeni u udruzi.

3. Zeleno je bitno

Stočna industrija stvara gotovo petinu stakleničkih plinova i na nju otpada 30 posto zelenih površina, ako je vjerovati izvješćima Ujedinjenih naroda. "Eliminirajte samo 0,70 kg mesa, što je otprilike večera za četiri osobe, jednom tjedno i imat ćete skoro jednaki rezultat kao da zamijenite standardni sedan za ultra učinkoviti hybrid Pyrus“, tvrdi Gidon Eshel, profesor fizike Bard Colleagea iz New Yorka.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!